Hapšenje Jelene Perović / - SRDJAN BOLJEVIC
16/08/2024 u 12:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

PES: Smjenom Perović uklonjen posljednji DPS krak iz antikorupcijskog sistema

Smjena Jelene Perović, dosadašnje direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), ključan je korak u ozdravljenju crnogorskog društva od duboko ukorijenjene korupcije, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

- Groteskno je da osoba koja je više godina bila predmet kontroverzi, a potom osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja, uhapšena, na kraju i pritvorena, do sada ostala direktorica najvažnijeg vansudskog mehanizma borbe protiv korupcije - navodi se u saopštenju.

Ističu da je Perović od sebe gradila kontroverznu ličnost suspendujući sindikalce ASK-a iz kućnog pritvora, te zahtjevajući telefon u vrijednosti 1470 eura, zatamnjena stakla i civilne tablice na službenom automobilu i nikada ne donoseći odluku o milionskoj kolekciji Đukanovićevih satova.

- Tako je, umjesto da sprečava korupciju, Perović postala njen simbol, a i sama pod sumnjom da je počinilac djela protiv kojih bi trebalo da bude najglasniji borac - navode iz PES-a.

Kako su istakli, sjelovanje Perović i samopouzdana istrajnost u branjenju sebe od neodbranjivih zloupotreba, primjer je modus operandija DPS-ovih inkriminsanih kraka u institucijama sistema.

Savjet jednoglasno: Razriješena Jelena Perović sa funkcije direktorke ASK

- Politički cilj izgradnje institucija koje imaju integritet, ostvariv je jedino sistematičnim pristupom izbora najkvalitetnijih ljudi koji, pored stručnih referenci, uživaju visok stepen društvenog povjerenja i demonstriraju odgovornost i transparentnost u radu. ASK od osnivanja, nikada nije uspjela da izgradi kredibilitet uspješnog i nepristrasnog antikorupcijskog mehanizma, te smjena direktorice mora biti prekretnica da se i ova institucija uključi u beskompromisnu borbu protiv visoke korupcije koju sada predvode VDT i GST - navodi se u saopštenju PES-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 02:07