Pokret Evropa sad / - PES
11/04/2024 u 08:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PES: Sudije Ustavnog suda u starosnu penziju da idu sa 67 godina

Pokret Evropa sad predložio je izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), kojima je predviđeno da sudija Ustavnog suda stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 67 godina i 15 godina staža osiguranja.

Predlog izmjena Zakona o PIO Skupštini su u srijedu dostavili poslanici PES-a Vasilije Čarapić i Darko Dragović.

Zakonom o PIO, u članu 17, propisano je da osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 65 godina i najmanje 15 godina staža osiguranja.

Predloženom izmjenom je predviđeno da, izuzetno od člana 17 tog zakona, sudija Ustavnog suda stiče pravo na starosnu penziju ako ima navršenih 67 godina i 15 godina staža osiguranja.

Gogić ostaјe na čelu Ustavnog suda јoš godinu?

U obrazloženju se navodi da je pravni osnov za donošenje tog zakona sadržan u članu 16 Ustava Crne Gore, u kome je propisano da se zakonom u skladu sa Ustavom uređuju pitanja koja su od interesa za državu.

- Kako je Ustavni sud organ sui generis, izvan sistema ustavne trodiobe vlasti, i da stoga zaslužuje posebna zakonska rješenja i u dijelu regulisanja radnopravnog statusa sudija, potrebno je zakonom precizirati uslove pod kojima sudija Ustavnog suda stiče uslov za starosnu penziju kao jedan od razloga prestanka funkcije sudiji Ustavnog suda - piše u obazloženju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 17:48