/ - PES
13/07/2024 u 12:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

PES: Životni standard, vladavina prava i evropske integracije jedine teme u fokusu Vlade

Unapređenje životnog standarda, afirmacija vladavine prava i uspješne evropske integracije jedine su teme koje će ostati u fokusu 44. Vlade u kojoj okosnicu čini Pokret Evropa sad (PES), poručili su iz te partije.

Iz PES-a su ocijenili da svaka ekstremizacija i podsticanje tema koje dižu tenzije u društvu, istovremeno usporavaju dinamiku razvoja i procese evropskih integracija, za koje postoji opšti društveni konsenzus.

- Stoga, očekujemo odgovornost od svih društveno-političkih subjekata koji se zalažu da naša zemlja bude punopravna članica Evropske unije (EU), tu posvećenost demonstriraju i kroz buduće djelovanje - navodi se u saopštenju PES-a.

Ističe se da su dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima vladavine prava (IBAR) i poruke koje dolaze od šefova najrazvijenijih država Evropske unije, potvrda da je crnogorska Vlada, u saradnji sa Skupštinom, postigla konkretne rezultate za kratko vrijeme i ubrzala integracioni put u EU.

- Odluka operativnog odbora Zapadnobalkanskog investivionog okvira da se Crnoj Gori odobri 75 miliona eura za energetiku i zaštitu životne sredine, te podrška Evropske komisije od 100 miliona za izgradnju dionice auto-puta od Mateševa do Andrijevice, jasne su poruke i dokazi koliko Crna Gora ima benefita od evropskih integracija - naveli su iz PES-a.

Oni su podsjetili da će narednih dana biti odobrena i reformska agenda, na osnovu koje će Crnoj Gori biti dostupno dodatnih oko 400 miliona eura.

PES: Veći ekonomski rast od planiranog i uspješna turistička sezona uvertira za punu realizaciju Evrope Sad 2

To, kako su pojasnili iz PES-a, znači da će Crna Gora, za svega devet mjeseci rada Vlade, od Evropske komisije imati na raspolaganju preko pola milijarde eura.

- Podaci da za prvih pet mjeseci imamo budžetski suficit i rekordnu turističku posjetu jesu uvertira za mjere koje će dodatno unaprijediti životni standard građana kroz punu implementaciju programa Evropa sad 2 - istakli su iz PES-a.

Iz te partije su rekli da su vladavina prava i akcije koje sprovode nezavisni tužilački organi, a što je praćeno i priznanjima od međunarodnih partnera, dokaz da u Crnoj Gori više nema nedodirljivih i da su nezavisne institucije jače od bilo kog pojedinca.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 22:09