11/12/2022 u 17:17 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Živković: Nema dogovora, DPS neće glasati za sudije Ustavnog suda

Poslanici će nakon neuspjelog prvog pokušaja 21. oktobra ponovo glasati za sudije Ustavnog suda u ponedjeljak, a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika

U Skupštini Crne Gore završen je treći sastanak predstavnika parlamentarnih partija koje su pokušale da postignu dogovor o glasanju za sudije Ustavnog suda.

Danijel Živković (DPS) kazao je nakon sastanka da nije postignut dogovor jer nije došlo do sinhronizacije stavova.

-Nakon trećeg sastanka možemo dati konkretnije izjave. Ovaj sastanak između šefova većine i opozicije zakazan je na moju inicijativu. Mislio sam da trebamo odložiti sjednicu o izboru sudija, kako bismo izašli iz krize. Nije došlo do sinhronizacije stavova. Zagovarali smo stav da je jedino rješenje iz duboke političke krize organizacija prijevremenih parlamentarnih izbora. Kada govorimo o tretmanu vezan za Ustavni sud, većina je odlučila da jednostranom voljom 41 poslanika izabere kandidate. Smatrali smo da treba da učestvujemo u dijalogu i da ponudimo da imamo funkcionalan Ustavni sud. Mi bismo izabrali jednog sudiju, ali uslov je povlačenje izmjena zakona o predsjednjku- kazao je Živković.

On je podsjetio na mišljenje Venecijanske komisije da su izmjene Zakona o predsjedniku u suprotnosti sa Ustavom.

- Predložili smo da se većina izjasni o Zakonu o predsjednjku, da vidimo možemo li doći do prijevremenih izbora. Zaključak svih kolega da je da je jedino rješenje organizovanje vanrednih parlamentarnih izbora. Ko sjutra bude glasao o tom zakonu ne poštuje evropske vrijednosti i ne želi da Crna Gora ide dalje evropskim putem, jasno je da većina neće da Crna Gora bude članica EU- kazao je Živković.

On je rekao da nije bilo dijaloga po pitanju sudija Ustavnog suda te da DPS neće glasati ni za jednog sudiju.

Radunović: Postojala razlika u pristupu DPS-a i ostalih kolega iz opozicije



image

Ivan Brajović

- SRđAN BOLJEVIć
image

Slaven Radunović

- SRđAN BOLJEVIć

Sastanku su prisustvovali poslanici Srđan Pavićević (Crno na bijelo), Dragan Ivanović (SNP), Slaven Radunović (DF), Boris Bogdanović (Demokrate), Branko Radulović (PzP), Genci Nimanbegu (Forca), Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Danijel Živković (DPS), Ivan Brajović (SD), Damir Gutić (Bošnjačka stranka).

image

Pavićević Srđan

- SRđAN BOLJEVIć
image

Genci Nimanbegu

- SRđAN BOLJEVIć

Poslanici će nakon neuspjelog prvog pokušaja 21. oktobra ponovo glasati za sudije Ustavnog suda u ponedjeljak, a potrebna je tropetinska većina od 49 poslanika.

Na novi sastanak pozvala je u petak Demokratska partija socijalista (DPS).

Danas sastanak predstavnika parlamentarnih partiјa: Izolaciјa, mediјaciјa, vanredno stanje ili politički dogovor

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:48