Oana Kristina Popa / - FOTO: MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA
22/06/2024 u 13:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Popa: Crna Gora i EU radile zajedno kako bi se postigao istorijski trenutak

Crnogorska strana, Delegacija EU, sve crnogorske institucije, pregovarački tim, a u Briselu - naše izvanredne kolege iz DGNEAR-a, ambasadori u COREPER-u, a sada i ministri u Savjetu EU, svi su radili zajedno u do sada nezabilježenom pokazivanju jedinstva, kako bi se postigao ovaj istorijski trenutak za Crnu Goru, kazala je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa.

Ona je, kako je saopšteno iz Ministarstva evropskih poslova, u okviru kampanje „IBAR – ključ ka članstvu u EU“, koju realizuje Ministarstvo evropskih poslova govorila o značaju dobijanja pozitivnog Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24.

Naglasila je da je postizanje IBAR-a bio fenomenalan, nevjerovatan timski rad, na svim nivoima, vertikalno i horizontalno, na tehničkom, političkom i  diplomatskom nivou.

Popa je dodala da je najvažnija stvar u vezi sa IBAR-om, o kojoj se nije dovoljno pričalo, da je IBAR prvi za Crnu Goru, ali je takođe i prvi za Evropsku komisiju.

- Ovo nikada ranije nije urađeno. Zato što je, s jedne strane, uvedena nova uslovljenost, Nova metodologija, a istovremeno, Crna Gora je prva zemlja kandidat koja prolazi kroz ovaj proces - kazala je Popa.

Gorčević: Do oktobra do deset poglavlja da bude spremno za zatvaranje

Ona je kazala da je IBAR važan zato što bez IBAR-a zemlja kandidat, prema Novoj metodologiji pristupanja, ne može da ide dalje.

- Ako želite, razmislite o tome kao o video igrici. Ne možete da pređete na sljedeći nivo dok ne završite prethodni! Dakle, IBAR je neophodan, ali ne i dovoljan. IBAR definitivno nije kraj! Zapravo, to je novi početak, ali on otvara put beskonačnim mogućnostima kako bi se ubrzao proces pridruživanja Crne Gore EU -  objasnila je Popa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 17:34