Kristina Oana Popa / - LAZAR RUZIC
19/10/2021 u 19:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Попа: Политичке подјеле унутар владајуће већине су погоршане

Када је ријеч о политичким критеријумима приступања, извјештај, како је казала Попа, напомиње да су недостатак дијалога, разне напетости и неповјерење међу поилитичким актерима произвели честе ескалације.

Приступање Европској унији (ЕУ) захтјева процес унутрашње трансформације земље и стални дијалог и сарадњу различитих сегмената државе и друштва, поручила је шефица Делегације Европске уније (ЕУ) у Црној Гори, Оана Кристина Попа.

Она је подсјетила на изјаву предсједнице Европске комисије (ЕК) Урсуле фон дер Лајен, која је, током посјете Подгорици, рекла “желимо да помогнемо Црној Гори да остане на правом путу у процесу приступања ЕУ”.

Када је ријеч о политичким критеријумима приступања, извјештај, како је казала Попа, напомиње да су недостатак дијалога, разне напетости и неповјерење међу поилитичким актерима произвели честе ескалације.

 - Политичке подјеле су погоршане, укључујући и унутар владајуће већине. Недостатак конструктивног дијалога свих парламентаних актера спријечио је смислен политички дијалог и резултирао даљом поларизацијом политичког амбијента -  казала је Попа.

” - Извјештај напомиње да није постигнут напредак у области правосуђа. Спровођење кључних реформи у правосуђу стагнира - рекла је она.

Она наводи да је препорука ЕУ да се Скупштина ангажује у транспарентан, одлучан и инклузиван дијалог и без даљег одлагања финализира именовања у правосуђу која су на чекању.

Попа је, говорећи о реформи јавне управе, казала да је напредак, генерално гледано, ограничен.

 - Остаје забринутост у вези са Законом о државним службеницима и намјештеницима, те великом флуктуацијом кадра, што угрожава капацитет Црне Горе да задржи искусан кадар када је ријеч о питањима везаним за процес приступаја ЕУ у многим секторима - рекла је она.

Попа је нагласила да напредак на путу приступања ЕУ захтијева потпуно функционалну јавну управу.

 - Потребно је, што је више могуће, задржати техничку експертизу стечену протеклих година -  додала је она.

Према ријечима Попе, владавине права је кључно мјерило за напредак Црне Горе ка чланству.

 - Извјештај напомиње да није постигнут напредак у области правосуђа. Спровођење кључних реформи у правосуђу стагнира - рекла је она.

Попа је казала да то укључује институционалне перформансе Судског и Тужилачког савјета.

 - Црна Гора мора да приоритетно ријеши сва преостала питања истакнута у мишљењима Венецијанске комисије о Закону од државном туђжилаштву -  рекла је она.

image

Popa i Kordić

- LAZAR RUZIC

Деблокирање ситуације у правосуђу, према ријечима Попе, кључно је за било какав напредак у испуњавању привремених мјерила поглавља 23 и 24 о владавини права.

 - Штавише, независност и професионализам правосуђа треба ојачати -  додала је Попа.

Она је подсјетила да су у извјештају уочени помаци у борби против корупције, као и да је Агенција за спречавање корупције (АСК) показала проактивнији приступ под новим руководством.

 - Упркос овом позитивном тренду, изазови везани за независност АСК, одређивање приоритета, селективни приступ и квалитет њених одлука остају, и захтијевају конкретне напоре - навела је Попа.

Она је подсјетила да је указаност на присутност корупције у многим подручјима.

 - Остварен је одређени напредак у области основних права у испуњавању обавеза међународних инструмената и регулативе о људским правима - рекла је Попа.

Она је навела да је потребно уложити додатне напоре на јачању законодавног оквира и оквира за спровођење јавних политика, како би се заштитила права жртава кршења људских права.

 - То се посебно односи на дјецу, жене, мањине, укључујући Роме и Египћане, као и особе са инвалидитетом -  додала је Попа.

Она је подсјетила да је у документу забиљежен, како је казала, одређени, иако ограничен напредак у области слободе изражавања.

 - Све у свему, потребно је више напора у борби против дезинформација, онлајн узнемиравања и говора мржње -  навела је Попа.

Она је подсјетила на оцјену да је медијска сцена и даље јако поларизована, често обиљежена политички пристрасним и неузравнотежненим извјештавањем, али и учешћем страних медија из региона.

 - Прелазећи на област правде, слободе и безбједности, Црна Гора је остварила неколико успјеха. Међутим, још увијек мора ријешити неке темељне и системске недостатке у систему кривичног правосуђа, укључујући и начин на који се случајеви организованог криминала рјешавају на судовима -  навела је Попа.

Она је додала да капацитети за рјешавање питања шверца дувана и прања новца још нијесу на очекиваном нивоу.

 - Када је ријеч о имплементацији правне тековине ЕУ, у већини области Црна Гора је постигла добар напредак - додала је Попа.

Она је најавила да ће сјутра службено предати извјештај државним званичницима.

 - Приступање захтијева процес унутрашње трансформације сваке земље, као и стални дијалог и сарадњу различитих сегмената државе и друштва”, рекла је Попа.

Постизање коначног циља, како је додала, мора да укључи све сегменте.

- ЕУ је још једном поновила своју подршку приступном путу Западног Балкана, најскорије на самиту ЕУ – Западни Балкан на Брду код Крања -  поручила је Попа.

Она је рекла да ЕУ јесте и наставиће да буде главни донатор, трговински партнер и инвеститор у Црној Гори.

 - Од избијања пандемије ЕУ континуирано показује солидарност са Црном Гором. Обезбиједили смо преко 115 милиона ЕУР У бесповратним средствума и повољним кредитима, помажући у заштити медицинских радника, побољшању јавне здравствене заштите и очувању хиљада радних мјеста”, додала је она.

Важно је да нема оцјене незадовања

Главна преговарачица Зорка Кордић казала је да је важно је да у извјештају ЕК нема оцјене назадовања.

 - Најважније је да у већини области имамо консолидовану спремност, да су јасни наши задаци и дефинисани завршним мјерилима. Имамо обавезу да заиста фокусирано радимо на кључним идентификованим елементима - навела је Кордић.

Она је истакла да је свеобухватан дијалог у Црној Гори најпотребнији, дијалог цијелог црногорског друштва, свих актера који ће довести до жељене стратешке визије државе - чланство у ЕУ.

 - За Црну Гору ово је питање не само геопотичког избора, него и јасног стратешког опредјељења, да заиста дамо све од себе да постанемо прва сљедећа чланица ЕУ -  поручила је Кордић.

Како је навела, у кључним налазима добили су потврду да су на добром путу у смислу планирања и имплементације обавеза која је Влада преузела.

 - Битна порука свима нама је да у овом процесу, који је заједнички пројекат цијелог црногорског друштва, учествују све три гране власти -  навела је Кордић.

Она је казала да је значајно унапријеђена транспарентност Скупштине, али да је суштинска порука потреба за политичким дијалогом, који мора да има нови ниво квалитета.

 - Што се тиче концепта извјештаја, нама су сви налази познати и нијесу изненађње. Реформа владавине права остаје у срцу овог процеса, оно чему Црна Гора тежи јесте да се број преосталих задатака и критеријума драстично смањи -  рекла је Кордић.

Она је додала да је извјештај сет смјерница, препорука, које су већ препознати стратешким документима.

У дугорочнијом перспективи, Попа је казала да ЕУ мобилизује улагања вриједна 30 милијарди ЕУР у оквиру свог економског и инвестиционог плана за Западни Балкан.

“У првој фази плана, Комисја планира да подржи стратешке инфраструктурне пројекте у Црној Гори , укључујући саобраћај и управљање отпадом”, рекла је Попа.

Упитана да прокоментарише оцјене из извјештаја да нека од министарстава нијесу показала довољно посвећености и конструктивног ангажмана у процесу приступања Унији и да ли би то значи да би требало доћи до реконструкције у смислу да се повећа број министарства, Попа је казала да ЕУ ништа не препоручује Влади када су у питању интерне политике.

Она је поручила да држава мора да пронађе најбоље изборе за себе.

“На самом почетку смо казали да је важно да се Црна Гора ослони на већ постојећу експертизу. Потребне су године да би се схватио овај комплексни процес. Било је сектора гдје су ствари ишле добро, а и оних гдје нијесу“, казала је Попа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 12:43