/ - РТВ,илустрација
13/05/2021 u 20:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Попис: Влада одредила, крајњи рок за адресни регистар 1. јул

Припремљено је веб апликативно рјешење за потребе Адресног регистра, које је тестирано и спремно за имплементацију

Влада је, за потребе спровођења пописа у Црној Гори, дала препоруку јединицама локалне самоуправе да у сарадњи са Управом за државну имовину и катастар изврше унос података за потребе Регистра кућних бројева, улица и тргова - Адресног регистра, најкасније до 1. јула ове године, наводи се у Информацији коју је на сједници усвојила Влада.

Наводи се да активностима за унос података регистра по општинама координира Министарство Министарство јавне управе, дигталног друштва и медија.

Локалне самоуправе, како се наводи у документу, одговорне су за обезбјеђивање услова за унос података у Адресни регистар, и за  спровођење обуке службеника за његово коришћење. Министарство финансија и социјалног старања и Управа за катастар и државну имовину задужени су за имплементацију Закона о државном премјеру и катастру и пружању подршке локалним самоуправама у поступку уноса података у регистар. Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија пратиће Закона о територијалној организацији Црне Горе.

Управа за катастар и државну имовину да у сарадњи са Заједницом општина и јединицама локалне самоуправе организује обуку за коришћење Адресног регистра до 25. јуна ове године.

Управа за катастар и државну имовину спроводила је активности на успостављању Адресног регистра, уз подршку Владе Краљевине Норвешке.

- Припремљено је веб апликативно рјешење за потребе Адресног регистра, које је тестирано и спремно за имплементацију. Ријеч је о јединственом рјешењу које је унифицирано за све јединице локалне самоуправе, са могућношћу надоградње у складу са потребама и захтјевима јединица локалних самоуправа. Уз то, успостављена је комуникација са релевантним институцијама у циљу стварања предуслова за попуњавање и стављања у функцију регистра - наводи се у документу.

Анализом достављених података, констатовано је да нијесу испуњени услови да се у свим јединицама локалне самоуправе спроведе поступак уноса података овом регистру. 

- Министратво јавне управе, дигиталног друштва и медија цијенило је важним да Владу Црне Горе одмах информише о тренутном статусу реализације законских обавеза по општинама, уз предлог закључака за интезивирање активности у циљу обезбјеђивања услова да се реализује ова обавез - наводи се у Информацији.

Законом о територијалној организацији Црне Горе, чланом 10а и 52а прописано је да уколико скупштина општине до дана доношења овог Закона није одредила називе свих насеља, улица и тргова на територији јединице локалне самоуправе, градоначелник Главног града и Пријестонице, предсједник општине и предсједник општине у оквиру Главног града дужан је донијети одлуку о привременом одређивању 3 назива насеља, улица и тргова у року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона.

- Све јединице локалне самоуправе испуниле су обавезу прописану чланом 52а Закона о територијалној организацији Црне Горе и донијеле су одлуке о привременом називу насеља, улица и тргова на територији јединице локалне самоуправе. Од укупно 25 јединица локалне самоуправе, њих девет реализовало све законске обавезе које се односе на одређивање бројева за означавање стамбених и пословних зграда и постављања табли са називима насеља, улица и тргова и бројева стамбених и пословних зграда, док је код 16 статус реализације ових обавеза дјелимича - наводи се у документу.

Влада је дала препоруку Пријестоници Цетиње и општинама Андријевица, Бар, Беране, Будва, Гусиње, Херцег Нови, Колашин, Котор, Никшић, Петњица, Плав, Тиват, Тузи, Жабљак и Улцињ да интензивирају активности и у најскоријем року одраде бројеве за означавање стамбених и пословних зграда и поставе табле са називима насеља, улица и тргова и бројева стамбених и пословних зграда и о томе повратно информишу Министарство јавне управе, дигиталног друштва и медија.

- Према достављеним подацима кључни разлог због којег обавезе нијесу реализоване, између осталог, наводе се околности у вези са пандемијом вируса Цовид 19, а затим и отежани временски услова за рад на терену (општине са сјевера), немогућност квалитетног дефинисања тачног броја објеката на руралном подручју, доставу рјешења и табли са бројевима власницима објеката који су одсутни, недостатка финансијских средства у Буџету за набавку, односно израду бројева и табле - наводи се у Информацији коју је усвојила Влада.

За реализацију обавезе уноса података у Адресни регистар, поред Закона о теритаријалној организацији Црне Горе, важна је примјена Закона о државном премјеру и катастру непокретности. 

- У том смислу, чланом 151 овог Закона прописано је да, регистар кућних бројева, улица и тргова обухвата: кућне бројеве у насељеном мјесту;кућне бројеве у улици, односно на тргу; раније утврђене кућне бројеве са датумом настале промјене; матични број и назив катастарске општине; број катастарске парцеле; матични број и назив општине; матични број и назив насељеног мјеста; матични број улице и назив улице, односно трга и ранији назив улице, односно трга са датумом настале промјене. За потребе уноса података и спровођења предстојећег пописа становништва није потребно имати комплетиране све наведене податке, већ само оне који су неопходни за одређивање адреса (подаци везани за насеља, улице, тргове и кућне бројеве) - наведено је у документу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

26. septembar 2021 03:18