/ Фото: SRDJAN BOLJEVIC
10/06/2022 u 11:36 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Поповићева партија тражи нижу стопу ПДВ за менструалне производе за жене

Како наводе, овим предлогом настоји се утицати на смањење проблема менструалног сиромаштва, али и ићи у корак са добрим европским праксама

Либерална партија, на челу са Андријом Поповићем, предала је данас у скупштинску процедуру допуне Закона о порезу на додатну вриједност којима се за менструалне потрепштине за жене уводи снижена стопа ПДВ-а.

Како наводе, овим предлогом настоји се утицати на смањење проблема менструалног сиромаштва, али и ићи у корак са добрим европским праксама, држава које су препознале да је опорезивање оваквих производа један од облика родно засноване дискриминације. 

- Примјеном опште стопе ПДВ-а од 21% и у случају менструалних потрепштина, занемарује се чињеница да је у питању основни производ, који је женама у репродуктивној доби неопходан за вођење здравог, достојанственог и нормалног живота. Самим тим, с обзиром на природу сврхе за коју се употребљава то није луксузно, нити обично, већ основно добро, односно производ- истичу из Либералне партије. 

Према њиховим ријечима, менструални циклус није ствар избора, већ природни процес и као такав захтијева доступност одговарајућих хигијенских потрепштина.

- Великли је проблем менструалног сиромаштва и то је доминантан проблем који погађа женску популацију широм свијета, а који између осталог подразумијева немогућност обезбјеђивања менструалних производа, присутан и у Црној Гори. Имајући у виду да менструални циклус започиње између 11. и 14. године, и да траје у просјеку до 51. године, просјечан број година трајања менструалног циклуса износи 38,5 година. Током једне године, жена има у просјеку 13 циклуса, а за један циклус јој је просјечно потребно око 22 улошка/тампона, што на годишњем нивоу износи 286 уложака/тампона. То значи да је једној жени током живота потребно око 11011 уложака. Цијена једног улошка према важећим цијенама у мају мјесецу ове године износи око 0,14 еура. Повећање цијена изазвано тренутном ситуацијом на глобалном тржишту, није заобишло ни менструалне потрепштине па су у мају текуће године у односу на април исте године поскупиле око 17 одсто. Према истраживању које је у априлу текуће године спровео ЦАЗАС, 25 одсто анкетираних себи не може да приушти основне менструалне потрепштине, као што су улошци, тампони, менструалне чашице итд, али и љекове против менструалних болова и љекове за регулисање циклуса. Kроз предложени закон настоји се обезбиједити и заштити право жена да буду здраве, као и минимални услови за одржавање менструалне хигијене, односно достојанствене и безбједне менструалне циклусе, ради несметаног функционисања у свакодневном животу, али се такође спроводи и први корак ка броби против менструалног сиромаштва, односно дјелује на укидању неповољнијег третмана жена, сузбијања стигматизације и дискриминације због природног процеса као што је менструални циклус- закључује се у саопштењу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 10:35