Zdenka Popović / - IGOR SLJIVANCANIN/SKUPšTINA CRNE GORE
26/03/2024 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Popović - Hartman: UNDP je spreman da podrži primjenu standarda rodne ravnopravnosti

Uspostavljanje institucija koje su odgovorne po pitanju rodne ravnopravnosti i promovisanje aktivnog učešća žena u javnom životu od ključnog je značaja za svako društvo, a UNDP je spreman da podrži primjenu standarda rodne ravnopravnosti kroz sve aspekte institucionalnog rada, saopštio je Nik Hartman zamjenik direktorke regionalne kancelarije UNDP-a za Evropu i Zajednicu nezavisnih država.

On je tokom razgovora sa potpredsjednicom Skupštine Crne Gore, Zdenkom Popović istakao da je UNDP posvećen podršci ženama koje žele da se aktivno angažuju u politici i organizacijama civilnog društva.

Sastanku su prisustvovale Ekaterina Paniklova, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori i Kaća Đuričković, liderka tima za rodnu ravnopravnost.

- Popović je izrazila veliko zadovoljstvo posjetom delegacije UNDP-a na čelu s gospodinom Hartmanom i izuzetnom saradnjom koju Crna Gora ostvaruje s UNDP-om, prepoznajući UNDP kao pouzdanog i aktivnog partnera u realizaciji brojnih projekata. Sagovornici su se složili da je rodna ravnopravnost ključna oblast za dalju saradnju između UNDP-a i Skupštine Crne Gore, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore.

Potpredsjednica Skupštine je detaljno predstavila funkcionisanje i značaj formiranja Ženskog kluba, čiji članice dolaze iz parlamentarne opozicije i većine, naglašavajući da klub djeluje na principu kopredsjedavanja, trenutno broji četiri kopredsjednice, te da se sve odluke donose konsenzusom.

- Popović je zaključila sastanak ističući značaj donošenja i implementacije zakona koji se odnose na rodnu ravnopravnost, medijskih zakona, zakona u oblasti sprječavanja onlajn nasilja nad ženama, kako bi se osiguralo da politike i prakse vlasti promovišu ravnopravnost polova na sveobuhvatan način, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:11