Sa jedne od sjednica parlamenta / Printscreen YT
22/08/2024 u 09:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Poslanici 4. i 5. septembra o zakonima koje je vratio Milatović

Poslanici crnogorske Skupštine na sjednici 5. septembra ponovo će glasati o Zakonu o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, koje je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio parlamentu na ponovno odlučivanje.

Poslanici će se dan ranije, 4. septembra, izjasniti i zakonima o unutrašnjim poslovima i o energetici, koje je takođe Milatović vratio na ponovno odlučivanje.

Milatović je u obrazloženju naveo da se Zakonom o izmjenama i dopunama Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju, mijenja način izbora direktora obrazovnih ustanova, tako što se predviđa da njih bira i razrješava ministar, umjesto školski odbor, kako je to bilo definisano dosadašnjim zakonskim rješenjem.

On je ocijenio da se na taj način proces izbora direktora dodatno centralizuje, a njegova transparentnost smanjuje, što ga čini ranjivim i podložnim politizaciji.

Ističući da je obrazovni sistem jedan od stubova razvoja društva, Milatović je kazao da usvojene izmjene predstavljaju korak unazad u odnosu na važeće rješenje, za koje se očekivalo da bude dodatno unaprijeđeno jačanjem postojećeg mehanizma.

Milatović je, u odnosu na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o energetici, naveo da su predloženim amandmanskim djelovanjem uvedene suštinske promjene u načinu izbora članova i predsjednika Odbora Regulatorne agencije za energetiku i regulisanje komunalne djelatnosti.

Kako je ukazao, Skupština preuzima direktnu ulogu u imenovanju članova Odbora, dok se ukida dosadašnja Komisija sastavljena od sedam članova koje su predlagali Vlada, Crnogorska akademija nauka, Univerzitet Crne Gore, Privredna komora i Skupština na predlog Administrativnog odbora.

Milatović vratio tri zakona Parlamentu: Izglasana zakonska rješenja nastavak loše prakse i politizacije institucija

Milatović smatra da je nedopustivo da se kroz najavljeno tehničko prilagođavanje Zakona vrše suštinske promjene, tako što se mijenja način izbora članova Odbora Regulatorne agencije.

- Ta promjena može rezultirati povećanjem političkog uticaja na proces imenovanja, uz smanjenje objektivnosti i stručnosti u odabiru članova Odbora - rekao je Milatović.

On je rekao i da se usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima uveden poseban postupak zapošljavanja policijskih službenika bez javnog oglašavanja i bez kadrovskog plana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 14:29