/ Здравко Кривокапић
16/06/2021 u 15:36 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Премијер након жустре расправе напустио Скупштину: Желите да нас претворите у кавез из којег не можемо да изађемо

Премијер Здравко Кривокапић jе инициjативу за разрјешење Владимира Лепосавића поднио након ставова министра о Сребреници

Посланици црногорске скупштине расправљали су  о инициjативи премиjера Здравка Кривокапића за разрјешење министра правде, људских и мањинских права Владимира Лепосавића. Током излагања премијера дошло је до жустре расправе када је он казао да је у Скупштини присутан неморал. Након тога посланици су бурно реаговали, а он је напустио Скупштину.

Кривокапић jе инициjативу за разрјешење Лепосавића поднио након ставова министра о Сребреници. Кривокапић jе у образложењу навео да jе jавно дjеловање Лепосавића, од избора на функциjу министра до подношења предлога за његово разрjешење, у великоj мjери одступало од званичних ставова Владе и споразума потписаног у септембру прошле године. 

Кривокапић је данас навео пред посланицима да је Лепосавић себи дао за право више него што му припада. Поручио је да је донио одлуку за будућност свих нас. Посланик Славен Радуновић поручио је Кривокапићу да је ДФ знао како ће се понашати не би био ту, не би био премијер.

Подршку инициjативи наjавили су представници опозиционих партиjа, док су из владаjућих Демократског фронта, Социjалистичке народне партиjе поручили да ће бити против. Демократска Црна Гора саопштила jе да уколико не буде договора унутар парламентарне већине, та партиjа неће са Демократском партиjом социjалиста учествовати у смjени министра правде.

ТОК СЈЕДНИЦЕ: 

Посланици ДПС-а боjкотуjу рад парламента, нису се појавили.

КРИВОКАПИЋ: ИМАМ ПРАВО ДА ИСПРАВИМ ГРЕШКУ

- Да ли Црна Гора жели да буде европска, грађанска и демократска или да стално  осјећа последице тих фамозних година, које су деведесете и у којима учествује један дио претходне власти, а и садашње. Донио сам одлуку за будућност свих нас, наше дјеце и грађана. Мој избор је јасан, ви бирајте по савјести. Никада у животу нисам могао да сањам да ће мој избор бити доведен у ову ситуацију, да сам то знао ја бих бирао неког као што је уважени колега Момо Копривица - истакао је премијер Здравко Кривокапић.

Навео је, поред осталог, да је направио грешку и да има право да ту грешку исправи.

- Сматрам да Лепосавић приликом спорног излагања ниjе исказао потребан ниво одговорности коjу носи његова функциjа, већ jе себи дао за право више него што му припада као jавном функвионеру. осјећам посебно разочарење да је министар одбио личну одговорност - рекао jе Кривокапић.

Поручио је да је урадио оно што је морао и требао да учини.

image
Скупштина ЦГ

ЗОГОВИЋ: ИЗЛАЗ ПОВЛАЧЕЊЕ ПРЕДЛОГА

Посланик Милун Зоговић казао је да је једини излаз из ове ситуације да предлагач повуче овај предлог. посланик Славен Радуновић (ДФ) казао је да данашња сједница није пријатна. Казао је да ДФ неће гласати за смјену Лепосавића јер Кривокапић није изнио разлоге његове нестручности.

- Да смо знали како ћете да се понашате, ви сигурно ту не би били - казао је Радуновић обраћајући се Кривокапићу.

У име посланичког клуба "Мир је наша нација" Борис Богдановић казао је да сви морају да знају да немају тапију на своја министарска мјеста. Истакао је да нико од њих није вјечан, већ једино и само Црна Гора. Поручио је да министра са опозицијом неће смјењивати, јер га са опозицијом нису ни бирали.

image
Славен Радуновић

Посланик Бранко Радуловић у име "Покрета за промјене" казао је да су ово ситуације гдје морамо да се опаметимо и сујете оставимо по страни.

- Правити са ДПС-ом колаицију, премијеру, то је метак у главу. Можете ви смијенити министра, а како ћете изабрати дургога? Премијеру, ви имате од мене увијек један одонос који је критичан, али који сугерише да се поправи. Дај премијеру да се опаметимо. Све више ћете пропадати, ако изаћете на изборе нећете проћ цензус - нагласио је Радуновић.

У име СНП-а Драган Ивановић навео је да нису одгвоори грађани, већ посланици који не сарађују. Истакао је да са ДПС-ом неће гласати разрјешење Лепосавића, таман кад би се избори десили сутра.

- У својству министра поклонио се оној страни која пркоси истини, жртвама и међународној правди што га чини неподобним да води министрастви. Гласаћу за разрјешење- казала је посланица посланичког клуба "Црно на бијело" Суада Зорњић.

image
Бранко Радуловић

Посланик Иван Брајовић (СД) казао је да ће Социјадемократе гласати за разрјешење Лепосавића, јер његови ставови које је изрекао заслужују осуду. Посланик Ервин Ибрахимовић (Бошњачка странка) рекао је да се плаши да изјаве, попут оне коју је рекао министар, поново вријеђају породице жртава.

- Људи кажу да је у политици све могуће. Ви сте предсједниче Владе, што би млади рекли, за све што сте урадили за шест мјесеци, обрнули игрицу. Дошли сте до тога да вас 90 одсто парламентарне већине не подржава, а за ове које кажете да су оставили спржену земљу и да су дио организованог криминала, да вам подршка њихова одговара. Који је то апсурд. Није споран ваш потез за Лепосавића, али имам један додатак- кад буде разријешен ви треба да поднесете оставку. Ово не познаје Европа рекли сте, тачно је, не познаје - рекао је Рашко Коњевић (СДП).

image
Иван Брајовић

Коњевић је поручио Кривокапићу да му је да долази у ситуацију да га нико не жели за премијера, а да је он премијер.

- Прије сам чуо у јавности за министра Лепосавића, него за премијера Кривокапића. Противим се његовој смјени. Смјена Лепосавића је продаја народа који је гласао 30. августа перошле године - нагласио је Јован Јоле Вучуровић (ДФ).

Посланик Андрија Поповић (Либерална партија) сматра да је упитно разрјешење министра који је нанио "велику љагу међународном угледу Црне Горе". Поручио је да ова влада треба да падне са чином разрјешења министра Лепосавића.

- Срећно нам буђење народе Црне Горе. Либерална партија ће са задовољством гласати за разрјешење - нагласио је Поповић.

Посланица Маја Вукићевић сматра да Лепосавић није заслужио да буде разријешен, и да премијер руши Владу тражећи да признају све што нису урадили.

- Нећу трчати да гласам за оставку. Имам разлога за дистанцу, размислићу до сутра- рекао је Миодраг Лекић (ДЕМОС).

image
Андрија Поповић

Посланица Социјалдемократске партије Драгиња Вуксанови Станковић нагласила је да ће епилог гласања за смјену Лепосавића показати однос Власти према темељним вриједностима на којима почива савремена демократска Европа и свијет. Поручила је да и за овог и све друге министре и функционере, који мисле да је "освјежило у августу", да је Црна Гора поносна на своју помиритељску улогу.

- Нема овдје случаја Лепосавић, ово је случај Кривокапић. Не тражите од нас да гласамо за смјену Лепосавића, ставите ви одвје на провјеру вама овога парламента - рекао је Мило Божовић (ДФ).

У име посланичког клуба "Црно на бијело" посланица Божена Јелушић казала је да ће гласати за смјену, јер је то у интересу Црне Горе. Дамир Шеховић (Социjалдемократе) је навео да Лепосавић мора да буде смијењен и да нема ту дилеме.

- Треба да поднесете оставку из два разлога. Ви сте предложили Лепосавића, треба да одговарате у политичком смислу. Треба имати дебео политички образ па остати предсједник Владе уколико Лепосавић буде смијењен, а још дебљи ако не буде смијењен - рекао је Шеховић Кривокапићу.

У име "Праве Црне Горе" Марко Милачић је рекао да ће гласати против разрјешења и да се данас није чуло пуно истине. 

image
Драгиња Вуксановић Станковић

Посланик "Албанске листе" Генци Ниманбегу казао је да за опозицију нема ништа љепше него овај данаши дан у апрламенту.

- Премијер нема већину да изгласа промјену. Подржаћу предлог предсједника Валде да разрјеши министра. Имамо стварање једног министра у хероја код једног народа, а шта је код другог ? Најбоље је да Лепосавић да оставку- казао је Ниманбегу.

Посланик "Демократског фронта" Предраг Булатовић казао је да би волио да Кривокапић позове главног специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића да поднесе оставку. Казао је да се ДПС неће вратити, ако се игра по правилима и Уставу.

- Имамо кризу Владе и кризу премијера. Битан је опстанак Валде - навео је Булатовић.

Посланик Фатмир Ђека (Коалиције „Једногласно”) казао је да ће гласати за смјену Лепосавића јер је својим скандалозним изјава покушао да релативизује највећи злочин у Европи након Другог свјетског рата.

image

Генци Ниманбегу 

-Генци Ниманбегу 

 - Из овога ћемо изаћи сви као губитници, шта год да се изабере. Не прави се експериметн од Владе, а ви сте то направили... треба да се црква врати у своје природно станиште, а не да се бавимо црквом је ли она кога делегирала или није- казала је, поред осталог, премијеру је у име "Покрета за промјене" посланица Бранка Бошњак.

Посланик Драган Краповић (Демократска Црна Гора) сматра да је Лепосавић, као министар, нанио штету Влади Црне Горе. Сматра да Лепосавић мора отићи са мјеста министра. 

image
Драган Краповић

ЈОКОВИЋ: САДА ДПС ОДЛУЧУЈЕ

Посланик Владимир Јоковић је казао да су дошли у ситуацију да ДПС одлучује.

image
-Посланик Јоковић

-Сад смо дали шансу ДПС-у да нам се подсмијава и вага шта може да уради. Може да уради шта год оће....а могу можда и најгоре да учине, да дођу колико је довољно да ово не прође, а да опнда немамо већину за смјену Лепосавића.Ми смо дошли у ситуацију да не знамо ко ће сјутра бити побједник, али знамо ко ће бити поражен, поражен ће бити 30.август. Ако немамо снаге да сједнемо и разговарамо, онда не треба ни да владамо. Нећемо више имати шанси као што је 30 август. Већ је сад немамо, сад је питање  да ли би имали већину и да ли би нама оваквима, они који су дали повјерење поново дали. Према томе, уозбиљимо се, остависмо се свих сујета, остависмо се прошлости, окренимо се будућности, да одговоримо позиву и изазову који су нам грађани повјерили 30. августа. Ако то не учинимо, сигурни будите нити сте Ви достојни да будете Влада нити мио да будемо посланици-казао је између осталог Јоковић.

image

Посланик Зоговић

-Посланик Зоговић

Посланик Милун Зоговић (ДНП)  казао је да данас предлог премијера Кривокапића не подржава ни један посланик коалиције на чијем челу је био 30.августа, док подржавају опозиције. Он је између осталог навео да  и даље није касно да се овај предлог повуче са дневног реда. Нагласио је да потписивање Темељног уговора није издаја и да Кривокапића нико не може да оптужи.

КОЊЕВИЋ: ОВА ВЛАДА ЈЕ НЕСПОСОБНА

-Вас 90 одсто парламентарне већине неће подржат предлог премијера. Ви мислите да шаљете слику грађанима да имају стабилну Владу. Ова Влада је толико неспособна да први човјек мора да оде. Немамо буџет. Једина смо земља у Европи која не може да функционише. Овакве кризе се рјешавају на један једини начин, изборима.-одсговорио је, између осталог, на говор Зоговића, посланик Коњевић

Посланица Зденка Поповић казала је да је рачунала да Лепосавић има довољно личног интегритета да поднесе оставку када му је затражи онај који му је и додјелио функцију.

-Ко год држи до себе отићи ће сам. Господин Лепосавић је направио грешку, коју, и као му је пружена шанса није исправио-додала је она између осталог.

КНЕЖЕВИЋ: КРИВОКАПИЋУ НИСТЕ ПРЕМИЈЕР

Посланик Милан Кнежевић је казао да је крив што је Здравка Кривокапића предложио за мандатара.

-Посебно нека ми опросте гласачи којима сам гарантовао да нећемо издати идеолошке принципе око којих смо с еокупили. Споразум кривокапић-Бечић-Абазовић је потписан иза нашин леђа. По том споразуму треба да пристанем да нисам више Србин...треба данас када су играли Финска и Русија да навијам за Финску, е нећу...Господине Кривокапићу ако сјутра будете са ДПС-ом смјенили Лепосавића више нисте премијер, уколико га не будете смјенили  више нисте премијер. Оно што се десило данас је најбољи показатељ када смо у спетембру упозоравали да се спрема издаја оних људи који су нас подржавали 30.августа. Ви сте премијеру поњели лопту кући, попели сте је на таван, и нико не може да је нађе. Сад се на фудбалско терену људи сударају главама, ударају о стативе, јер нико не зна која је тактика...ја вас најдобронамјерније упозоравам, колико сјутра заједно са свима нама, људи који су вас подржали могу поћи да траже лопту. И кад је врате на терен, Ви више нећете играти фудбал. Слава Србији, слава Црној Гори, слава Русији-казао је Кнежевић.

Бечић је реаговао наводећи да пошто је споменут, да у споразуму није наведено да не може да се закључи Темељни уговор, између осталог.

Министар Лепосавић је казао да би му лакше било да од сјутра не буде на тој функцији.

Лепосавић: Мени би лакше било да од сјутра не будем министар

-Ако је нешто било добро то је експертска Влада, јер је народна. Нико од нас нема лични и партијски интерес. Позивате на дијалог а читаво вријеме уцјењујете. Мени спочитавате да нисам дошао на један Одбор и да сам унизио Скупштину. Ако с енеко непријатно осјећа то сам ја лично и чланови моје Владе.Овдје се толико лажи чује да се поставља питање шта је то политика. Овдје причате мени о моралу, овдје је присутан неморал, политички лицемјер -казао је између осталог премијер.

РАСПРАВА У СКУПШТИНИ - Кривокапић: Присутан је неморал; Лекић: Премијер је политички пајац

На овај говор премијера неки посланици су бурно реаговали. 

РАСПРАВА У СКУПШТИНИ - Кривокапић: Присутан је неморал; Лекић: Премијер је политички пајац

Посланик СНП Владимир Јоковић рекао је да је Кривокапић шампион јер је успио чак и њега да изнервира.

-СНП ће имати стрпљења докле то буде ималло смисла и разума и док те не буде испод достојанства. Мени нико никад неће упучиват овако паушалне оцјене да влада неморал. ми у томе не учествујемо, часни смо људи и не би се за част мијењали са онима кој причају о моралу - рекао је Јоковић.

Рашко Коњевић из СДП рекао је да је Кривокапић понизио скупштини и да би свих 81 посланика требало да потпишу захтјев за разрешење Кривокапића.

-Рећи да је овдје писустан неморал и да је ово мјесто лаж значи да смо доживјели смо другу поут да Кривокапић нема политичке снаге да се суочи са политилком аргументацијом и да је среће, да штитимо дигнитет ове инстируције вечерас би нас 81 потписало захтјев за разрешење кривокапича јер нико никад није показао неваспитање као премијер - казао је Коњевић.

Миодраг Лекић рекао је да Кривокапић - "пајац више нема његову подршку"

- Ово је ударац влади, Кривокапић је недостојан вођења државних послвоа, нећу више дипломатисати више је превршило сваку мјер, ми се лоше осјецамо да подржавамо човјека који је пласирао такав простаклук и савјетрујем му да га пласира у свом друштву ово није његово друштво. Овај пајац више нема моју подршку - рекао је Лекић. 

Посланик Генци Ниманбегу рекао је да Бећић има његову подршку за то како ради парламент.

-Ми нити лажемо нити смо неморални - рекао је Ниманбегу, наводећи да "демократија иде напријед, а са увредама не могу разговарати"

Посланик ДФ Славен Радуноцић рекао је да постоји 41 посланик који имају могућност да скупе потписе и да "настави да влада ова већина и грађани који су то тражили"

-Данас је прави моменат да се договоримо и да размотримо да ли је дошао тај тренутак. Позивам вас да то урадимо, закључак ће бити заједнички на корист свих грађана Црне Горе - рекао је Радуновић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
17. april 2024 09:26