/ Коњевић и Вуксановић Станковић - Коњевић и Вуксановић Станковић
03/04/2022 u 13:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици СДП-а: Булајић грубо прекршио Пословник, Скупштина да не дозволи супротстављање ЦГ НАТО и ЕУ партнерима

Због незаказивања Скупштине ниjе могуће усвоjити ни пакет законских мjера подршке грађанима и привреди у условима кризе, поручили су Коњевић и Вуксановић Станковић

Црна Гора jе jедина држава у Европи коjа у амбиjенту сложених социекономских прилика, узрокованих глобалним дешавањима, има блокиране кључне институциjе коjе би требало да заштите све њене грађане од посљедица кризе, као и да обезбиjеди потребну друштвену стабилност, поручили су посланици СДП-а Рашко Коњевић и Драгиња Вуксановић Станковић

Они су казали да је Парламент  мjесто коjе у постоjећим, специфичним и готово ванредним, околностима коjе утичу на два кључна аспекта живота грађана – социоекономски и безбjедносни, има пресудну улогу.

- Да jе било минимума одговорности у Скупштини су већ требало да се одрже расправе и усвоjе многе одлуке, како би се адекватно реаговало на погоршање стандарда грађана кроз убрзан раст циjена основних животних намирница. Такође, погоршање стања безбjедности у држави и очигледно слободно дjеловање разних опскурних поjединаца и структура коjе желе дестабилизациjу Црне Горе, а о чему свjедочимо готово свакодневно, додатан су и посебан  разлог за реакциjу наjвишег законодавног дома. Умjесто тога, потпредсjедниче Булаjићу, Ви сте одлучили да Вас све то не дотиче и да своjе партиjске интересе претпоставите општем друштвеном интересу, укупноj стабилности и реалним животним потребама свих грађана Црне Горе, истакли су посланици СДП-а.

Они су подсјетили Булајића да jе Одбор за економиjу, финансиjе и буџет на сjедници одржаноj 18. марта донио закључак коjим га позива да до краjа марта закаже сjедницу Скупштине на коjоj би се расправљало о измjенама и допунама Закона о акцизама коjе jе подниjела СДП, касниjе и Влада.

- Поред тога, и низа закона коjи су у скупштинскоj процедури, због незаказивања Скупштине ниjе могуће усвоjити ни пакет законских мjера подршке грађанима и привреди у условима кризе. Пред Скупштином стоjи и обавеза, да у безбjедносно веома деликатном тренутку, не дозволи да одлазећа Влада, супротно вољи грађана и чврстом проевропском и проНАТО опредjељењу, супротставља Црну Гору нашим ЕУ и НАТО партнерима, што она већ чини одбиjаjући да уведе санкциjе Рускоj Федерациjи због агресиjе на Украjину. Подсjећамо Вас и да сте директно и грубо прекршили Пословник, одбиjаjући да до краjа марта мjесеца закажете посебну сjедницу Скупштине, посвећену премиjерском сату и посланичким питањима - саопштили су посланици СДП-а.

Како наводе, Скупштина не остваруjе своjу уставну функциjу, усљед чега трпе грђани, jер сте Ви одлучили да jе закључате и блокирате њен рад.

Због свега наведеног, позивамо Вас да будете елементарно одговорни и омогућите да Скупштина функционише у складу са Уставом и основним демократским постулатима.

Сваки други приступ може водити даљем усложњавању и заоштравању политичких, економских и безбjедносних прилика у земљи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 23:46