Са састанка / - фото: Скупштина/IGOR SLJIVANCANIN
23/09/2021 u 12:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Посланици Скупштине са амбасадором Jермениjе: Група приjатељства Црне Горе са Jермениjом од изузетног значаjа за интензивирање међупарламентарне сарадње

Током састанка било jе риjечи и о унутрашњим приликама у Jермениjи као и изазовима са коjима се суочава на спољашњем плану, актуелноj политичкоj кризи у Црноj Гори, те посљедицама изазваним пандемиjом ковид 19

Чланови Групе приjатељства Црне Горе са Jермениjом на челу са предсjедницом Групе Бранком Бошњак, предсjедник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић и секретарка у Министарству просвjете, науке, културе и спорта Jована Остоjић састали су се jуче на радном ручку са амбасадором Републике Jермениjе у Црноj Гори Њ.Е. Ашотом Ховакимианом (Асхот Ховакимиан).

Током отвореног и садржаjног разговора констатовано jе да двиjе државе карактерише континуирани тренд приjатељских веза, те да постоjе све претпоставке за додатно динамизирање интерпарламентарне сарадње, али и свеукупних билатералних односа.

Амбасадор Jермениjе у Црноj Гори њ.Е. Асхот Ховакимиан истакао jе задовољство поводом формирање прве Групе приjатељства Црне Горе са Jермениjом, као изузетно ефикасног механизма за подстицање садржаjниjе сарадње на нивоу два парламента, те нагласио да ће и jерменска страна начинити исти корак. У контексту оснаживања међупарламентарних веза, амбасадор jе указао на потребу реализовања парламентарних посjета, коjе су у претходном периоду изостале. Амбасадор jе, такође, иницирао формирање Друштва Подгорица-Jереван.

Потпредсjедница Скупштине Црне Горе и предсjедница Групе приjатељства Црне Горе са Jермениjом Бранка Бошњак истакла jе да Црна Гора и Jермениjа традиционално гаjе приjатељске везе, те да у свиjетлу унапређења свеукупних билатералних односа треба дати додатни импулс интензивирању парламентарне дипломатиjе, како кроз активности група приjатељства, тако и  путем парламентарних посjета на наjвишем нивоу. Предсjедница Бошњак нагласила jе и да би сарадња на нивоу универзитета била плодоносан корак ка додатном учвршћивању веза двиjе државе.

Предсjедник Одбора за међународне односе и исељенике Миодраг Лекић осврнуо се на културно-историjске везе Црне Горе и Jермениjе, те у том контексту истакао да би се 175 година од штампања првог издања „Горског виjенца”, у jерменском манастиру у Бечу, требало адекватно и обиљежити, те на таj начин актуелизовати културни мост између Црне Горе и Jермениjе.

Секретарка у Министарству просвjете, науке, културе и спорта Jована Остоjић исказала jе отвореност за сваки вид сарадње са Jермениjом, те истакла да jе обиљежавање 175. годишњице од штампања првог издања „Горског виjенца” у плану за наредну годину и у том контексту указала на могућност заjедничког дjеловања.

Током састанка било jе риjечи и о унутрашњим приликама у Jермениjи као и изазовима са коjима се суочава на спољашњем плану, актуелноj политичкоj кризи у Црноj Гори, те  посљедицама изазваним пандемиjом ковид 19.

Радном ручку присуствовао jе и узео активно учешће посланик Владан Раичевић.

Након радног ручка, уприличена jе пресс конференциjа, поводом 30 година од независности Jермениjе, на коjоj су говорили потпредсjедница Скупштине Црне Горе и предсjедница Групе приjатељства са Jермениjом Бранка Бошњак и амбасадор Jермениjе у Црноj Гори њ.Е. Асхот Ховакимиан.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:04