/ - фото: ПРАВА ЦРНА ГОРА
25/09/2021 u 10:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Права Црна Гора: Либерализовати мjере против ковида и обезбиjедити пуну слободу избора

Подржавамо то што вакцинациjа ниjе обавезна, али са друге стране ако вађење других потврда изискуjе значаjна финансиjска средства грађана, сматрамо да Министарство здравља и ИЈЗ требају барем да уклоне ограничење важења потврде позитивног ПЦР теста

Нове епидемиолошке мjере изазвале су незадовољство и негодовање код великог броjа грађана Црне Горе. Њима смо, на неки начин, онемогућени обављати наjосновниjе ствари. Остављање избора грађанима да изаберу да ли ће приликом уласка у неке обjекте користити потврду о вакцинациjи, а вакцина jе, напомињемо, бесплатна, или ће користити друге потврде, попут потврде о посjедовању антитиjела или антигенског теста у времену кад нам jе становништво осиромашено што због кризе изазване короном, што због дугогодишње репресиjе бивше власти, и не може да приушти вађење тестова сваких 48х до 72х, заправо ниjе пуна слобода избора, саопштили су из Праве Црне Горе.

Сматрају да одлука о вакцинисању мора бити ствар пуне слободне воље и пуног слободног избора и да се на таj начин мора показати да живимо у демократском друштву у коjем су Уставом Црне Горе загарантоване вриjедности - слобода избора, слобода кретања и слобода говора, али и могућност да бирамо без финансиjског оптерећивања грађана.

Права Црна Гора сматра да треба обезбиjедити вакцине за оне грађане коjи желе да се вакцинишу, али исто тако да треба у пуном смислу поштовати одлуку и вољу грађана коjи не желе да се вакцинишу, без било каквих последица по њих.

Подржавамо то што у Црноj Гори вакцинациjа ниjе обавезна и охрабруjемо такав приступ, али са друге стране ако вађење других потврда изискуjе значаjна финансиjска средства грађана, сматрамо да Министарство здравља и Институт за jавно здравље треба барем да уклоне ограничење важења потврде позитивног ПЦР теста због грађана коjи су преболовали корону, а не желе да се вакцинишу.

Из Праве Црне Горе сматрају да се мjере могу доста либерализовати и прилагодити грађанима, као на примjер: Зашто ограничавати ковид потврде грађанима коjи су преболовали корону на 6 мjесеци, кад jе опште познато, да jе природни стечени имунитет (прележана инфекциjа) jачи од вjештачког стеченог имунитета (вакцинациjом)? То потврђуjе податак из ИЗJЗ, да jе од маjа мjесеца од ковид инфекциjе умрло 53 вакцинисана пациjента. Подсjећамо да jе од маjа прошло тек 4 мjесеца, а ковид потврда важи код вакцинисаних неограничено.

На другоj страни много мање или ни jедан пациjент ниjе умро након други пут прележане инфекциjе. И струка потврђуjе да jе други пут прележана болест лакша. Вакцине као што се види нису свемогуће. Вакцинисани дакле може да оболи, може да умре, може да пренесе инфекциjу, а када путуjемо у земље ЕУ траже нам ПЦР тест.

Много jе битниjе да се поштуjу епидемиолошке мjере коjе су важиле и раниjе, а коjе су биле либералниjе у односу на нове мjере и коjе су грађани на неки начин и прихватили, jер су им давале одређену дозу слободе, и већу могућност избора. Као примjер ефикасности одговорног поштовања мjера и озбиљног контролисања од стране институциjа у чиjоj jе то надлежности имамо Кину коjа jе сузбила епидемиjу приjе поjаве вакцина за само 4 мjесеца, закључују из Праве Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:18