Budva / - FOTO: VSCG
28/03/2024 u 12:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pravo glasa na izborima u Budvi ima 19 hiljada građana

Na lokalnim izborima u Budvi 26. maja pravo glasa imaće 19.042 stanovnika ove opštine.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kazali su da je to glasača koji je upisan u birački spisak na jučerašnji dan, kada je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović raspisao izbore.

Broj birača u biračkom spisku u Budvi po kome su održani prethodni izbori u junu 2023. godine je 18.909.

- Uvid u birački spisak, birač može ostvariti lično, na šalterima Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance Budva, svakim radnim danom (od ponedjeljka do petka) u terminu od 8 do 14 časova, uz važeću ličnu kartu ili putnu ispravu (pasoš). Prilikom neposrednog uvida, birač može zatražiti promjenu podataka upisanih u birački spisak, naveli su iz MUP-a.

Uvid u birački spisak može se obaviti i putem interneta, na stranici biraci.me, unosom broja lične karte ili putne isprave i tako provjeriti na kojem biračkom mjestu se glasa.

- Obzirom na to da je tačnost adrese na kojoj građanin živi važna za tačnost biračkog spiska, na portalu je ostavljena mogućnost podnošenja elektronskog zahtjeva za promjenu adrese u okviru opštine u kojoj ima prijavljeno prebivalište. Takođe, građanin zahtjev za promjenu adrese može podnijeti i lično, na šalterima Područne jedinice/ Filijale za upravne poslove, državljanstvo i strance MUP-a, u opštini u kojoj ima prijavljeno prebivalište, pojasnili su u saopštenju.

Milatović: Izbori u Budvi 26. maja

Birači koji posjeduju elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, uvid u birački spisak mogu izvršiti direktno i preko internet portala https://e.servis.mup.gov.me/ upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju koji je ugrađen u elektronsku ličnu kartu.

- Takođe, birači upotrebom certifikata za elektronsku identifikaciju i certifikata za kvalifikovani elektronski potpis koji su ugrađeni u elektronsku ličnu kartu izdatu nakon 30. marta 2020. godine, putem gore navedenog internet portala mogu elektronskim putem izvršiti i promjenu adrese u okviru opštine u kojoj imaju prijavljeno prebivalište, navode iz MUP-a.

U birački spisak upisuju se državljani Crne Gore koji imaju biračko pravo, a nakon donošenja odluke o raspisivanju izbora i lica koja biračko pravo stiču najkasnije na dan izbora, prema mjestu prebivališta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:07