/ - Министар Радуловић у Загребу
08/12/2021 u 14:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предавање Радуловића у Загребу: ЦГ одлучила да баштини западне вриједности

На почетку свог излагања, министар Радуловић је подсјетио на ток европског интеграционог процеса Црне Горе и разне изазове са којима се суочавала током испуњавања строгих критеријума за чланство у ЕУ

Министар вањских послова Црне Горе Ђорђе Радуловић је током боравка у Загребу одржао предавање на тему "Процес приступања Црне Горе" полазницима Дипломатске академије Министарства вањских и европских послова Републике Хрватске. 

На почетку свог излагања, министар Радуловић је подсјетио на ток европског интеграционог процеса Црне Горе и разне изазове са којима се суочавала током испуњавања строгих критеријума за чланство у ЕУ. Нагласио је да тај циљ нема алтернативу због чега је вањско-политички курс земље остао непромијењен и након последњих парламентарних избора у нашој земљи. 

Упркос свим изазовима са унутрашњим проблемима Уније (финансијска, мигрантска, здравствена криза), Црна Гора жели ово вријеме искористити за конкретне помаке, за брисање јаза између декларативне посвећености европским стандардима и свакодневне праксе њиховог остваривања. Томе у прилог говори и чињеница да је заједничка вањска и безбједносна политика Црне Горе 100% усаглашена са позицијама ЕУ, додајући да је Црна Гора окосница добросусједске политике и регионалне сарадње. 

Говорећи о политици проширења министар Радуловић је казао да је Црна Гора прва земља у региону са којом је ЕУ успоставила нови механизам преговора одлучивши да се поглавља 23 и 24 отварају прва и затварају посљедња, односно да успјеси које ту остваримо представљају огледало преговарачког процеса.

,,Нова методологија“ коју је Црна Гора прва прихватила, додатно ће ојачати политички аспект преговора, имајући у виду да је њоме дефинисано да Црна Гора иде у процес затварања осталих поглавља само ако испуни привремена мјерила у овим кључним, што је задатак црногорске Владе која фокус са подјела премјешта на економски опоравак и правду и којој је циљ да Црна Гора има независне институције, те да се избори се са корупцијом и организованим криминалом. 

Шеф црногорске дипломатије је подсјетио да је ЕУ потврдила своју подршку европској перспективи Западног Балкана на посљедњем Самиту на Брду код Крања, али да све речено упућује и на неопходност да земље регије убрзају и интензивирају унутрашње реформе. 

Полазници Дипломатске академије су  жељели чути више о положају хрватске националне мањине у Црној Гори, ставу министра по питању регионалних иницијатива и механизама, модалитетима унапређења билатералних односа те мишљење у односу на иницијативе Мини Шенген / Отворени Балкан и Заједничко регионално тржиште. 

Током посјете Хрватској, министар вањских послова је посјетио Перој гдје се сусрео са представнцима Друштва перојских Црногораца "Перој 1657", те разговарао са почасним конзулима Црне Горе у Републици Хрватској, Енвером Моралићем и Бориславом Малетићем. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 18:19