/ зелена посланичка група
20/09/2021 u 15:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представљена Зелена посланичка група

У Повељи коју су потписали чланови Зелене групе наводи да ће радити на јачању дијалога, укључивању јавности и цивилног сектора у процес доношења одлука у области заштите животне средине

Зелена посланичка група, која је представљена данас у Подгорици, радиће на промовисању, покретању и спровођењу иницијатива на локалном, националном и регионалном нивоу у складу са вриједностима и принципима заштите животне средине. Зелена група у којој је девет посланика власти и опозиције, формирана је у оквиру Школе политичких студија Грађанске алијансе (ГА), а у сарадњи са посланицима црногорске Скупштине и уз подршку њемачке организације ГИЗ.

Нову парламентарну групу представио је програмски директор Грађанске алијансе Милан Радовић. Он је казао да се мора радити на јачању инфраструктуре и примјени принципа и да је неопходно дати допринос еколошкој држави. Радовић је додао да група остаје отворена за придруживање осталих заинтересованих посланика, чији је задатак да раде на промоцији зелених иницијатива и идеја, као и успостављање регионалне сарадње.

У Зеленој посланичкој групи су посланици Грађанског покрета УРА Божена Јелушић и Милош Конатар, Социјалдемократа Борис Мугоша, ФОРЦЕ Генци Ниманбегу. У тој групи су и посланици Радничке партије Максим Вучинић, Бошњачке странке Амер Смаиловић, Демократске партије социјалиста Далиборка Пејовић и Покрета за промјене Никола Бајчетић.

У Повељи коју су потписали чланови Зелене групе наводи да ће радити на јачању дијалога, укључивању јавности и цивилног сектора у процес доношења одлука у области заштите животне средине и одрживог развоја.

- Одрживог коришћења енергије, заштите климе, енергетске ефикасности, одрживе урбане мобилности и одрживог саобраћаја- пише у Повељи.

Додаје се да ће радити и на стицању нових знања и вјештина у области заштите животне средине и одрживог развоја, коришћења обновљивих извора енергије, заштите климе, примјене мјера енергетске ефикасности и принципа одрживе урбане мобилности и одрживог саобраћаја.

Омбудсман Синиша Бјековић је казао да се институција Заштитника бави питањем заштите животне средине. Бјековић је навео да се у спровођењу политика мора водити рачуна да свако буде саслушан и уважен, односно обезбједити партиципацију грађана и невладиног сектора.

Коментаришући формирање Зелене посланичке групе у Скупштини Црне Горе, он је казао да му је драго и интересантно чути да су у оквиру прилично хетерогене политичке структуре смогли снаге да превазиђу подјеле и формирају клуб који ће заједнички дјеловати у тој области.

- Потребан је ентузијазам, посвећеност и амбиција свих вас да ово о чему говорите, пласирате јавности. Није лако пласирати идеју која је добра за све али не доноси профит- рекао је Бјековић.

Он је казао да је концепт заштите животне средине немогуће одвојити од свакодневних животних потреба и права грађана и да је неопходно бавити се њеним прекограничним утицајем. Бјековић је истакао да се често поставља основно питање која је спона људских права и животне средине.

- Она не задире само у ту такозвану трећу геренарцију права, већ задире и у остала права, грађанска, политичка, укључујући екононмска, социјална и сва остала- казао је Бјековић.

Како је казао, заштита животне средине је тешко одржива у границама једне државе.

- Знате да је прекогранични утицај, посебно кад је у питању девастација природних ресурса и заштита животне средине, практично чињеница од које не можемо побјећи. И за квалитет воде и ваздуха, важан је прекогранични ефекат- навео је Бјековић.

Јелушић је оцијенила да је формирање Зелене посланичке групе визионарска идеја.Она је рекла да је чињеница да је у Црној Гори угрожен концепт еколошке државе.

- Чињеница је и да је зелена економија нешто што ће бити растући тренд и што ће носити велике финансије- додала је Јелушић.

Пејовић је навела да је у црногорском друштву кључно да подигне ниво одговорности. Како је казала, Црна Гора је мали простор, који је конципиран тако да су туризам, пољопривреда и сами простор једини драгуљ на који се може ослонити.

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић казао је да је много затечених проблема који се морају рјешавати.

Бојанић је истакао проблеме са којима се Црна Гора суочава, а то су термоелектрана у Пљевљима и мале хидроелектране. Он је додао да је жељезница препозната као одржив систем са најмањим утицајем на животну средину и најавио је инвестиције у тој области.

Државни секретар у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма Данило Мрдак оцијенио је да је право на здраву животну средину испред свих права, прво и принципијелно. Он је навео да у Црној Гори постоји доста проблема, попут одлагања отпада, али како је казао, није сагласан са идејом да треба копирати велике системе јер сматра да нас је то и довело до проблема.

Посланица Парламента Сјеверне Македоније Маја Морачанин оцијенила је да је формирање Зелене посланичке групе прави начин рјешавања проблема. Јер је, према њеним ријечима, тема животне средине и климе нешто што све затиче и забрињава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:22