/ - фото: Боље сестре
01/12/2021 u 15:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Представници Одбора за туризам, пољопривреду у обиласку водоизворишта Боље сестре

Истакнуто је да је Управа Регионалног водовода, у циљу заштите и контроле, успоставила директну сарадњу са Управом полиције

Предсједник Одбора за туризам, пољопривреду, екологију и просторно планирање Драган Краповић, члан Одбора  Предраг Секулић и чланице Одбора Данијела Ђуровић, Јелена Божовић и Суада Зороњић су заједно са директором Регионалног водовода Црногорско приморје, Јосипом Ђурашковићем, техничким директором Иваном Шпадијером и водећом инжењерком Маријаном Зеновић, обишли локацију водоизворишта Боље сестре како би се упознали са посљедицама антропогених активности у непосредној зони санитарне заштите водоизворишта, стањем водоизворишта и прегледом ситуације узроковане екпоатацијом пијеска и шљунка.

- Том приликом су се упознали да је 2010. године минимална издашност износила између 2000-2200 л/с; у периоду 2010-2015. на профилу прелива је измјерен проток од 1400-2000 л/с; током 2015. и 2016. године минимална издашност извора Боље сестре износила је између 1300 – 1500 л/с, што је на доњој граници количина потребних у другој фази; у периоду између 2017. и 2019. године долази до додатног благог пада издашности у односу на претходни период при чему се средња минимална издашност смањује са око 1200 л/с до 1000 л/с; током 2020. године долази до наглог и драматичног пада издашности све до вриједности од 334 л/с и током 2021. године долази до додатног пада, када је измјерена до сада најнижа вриједност протока на преливу од свега 265 л/с.  Када је у питању утицај климатских промјена на издашност изворишта закључено је да генерално постоје индиције да се у наредном периоду на глобалном простору јадранског слива Црне Горе може очекивати смањење падавина. У елаборату о процјени утицаја на животну средину, који је рађен за потребе пројекта регулације водотока ријеке Мораче из 2011. године, наведено је да је у циљу адекватне заштите изворишта Боље сестре неопходно да се ограниче сви ископи до коте 10мнм, као и да је смањени хидраулички градијент између Грбаваца и Бољих сестара смањио брзине и дотицаје подземних вода, што је утврђено у оквиру спроведених студија и истражних радова. Разговарано је о дугорочним решењима као што су: захватање и транспорт воде из додатних извора у зони Малог Блата; ремедијација корита ријеке Морача и успостављање пређашњег стања подземних вода; изградња новог водозахвата, бунарског типа, којим би се вода изворишта Боље сестре захватала са нижих кота, као и изградња постројења за пречишћавање вода на локацији Боље сестре. Такође, указано је и на неопходна краткорочна решења као што су повремена изградња привремених насипа у кориту ријеке Морача и набавка и уградња постројења за пречишћавање воде из непосредне близине изворишта, капацитета 300-500 л/с. - наводе у саопштењу.

Истакнуто је да је Управа Регионалног водовода, у циљу заштите и контроле, успоставила директну сарадњу са Управом полиције, чиме је успостављен нови модалитет подношења пријава о уоченим нелегалним радњама, чиме је остварен помак у односу на претходни период. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:32