Јанковић у опроштајној посјети код Кривокапића / - фото: Влада, З. Ђурић
03/08/2021 u 11:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Премиjер Кривокапић примио у опроштаjну посjету амбасадорку Аустриjе

Премиjер је захвалио амбасадорки Jанковић на изузетноj кооперативности и честитао на добиjеноj Медаљи за заслуге за допринос унапређењу сарадње, jачању међудржавних веза и приjатељства

Предсjедник Владе Црне Горе проф. др Здравко Кривокапић примио jе данас у опроштаjну посjету амбасадорку Републике Аустриjе у Црноj Гори Њ.Е. Ану Jанковић, саопштено је из Кабинета предсједника Владе.

Премиjер Кривокапић захвалио jе амбасадорки Jанковић на изузетноj кооперативности и честитао на добиjеноj Медаљи за заслуге за допринос унапређењу сарадње, jачању међудржавних веза и приjатељства Црне Горе и Аустриjе, коjе свjедочи о њеноj посвећености и преданости високоj мисиjи коjу jе обављала у Црноj Гори.

image

Медаља за заслуге за допринос унапређењу сарадње

- фото: Влада, З. Ђурић

Премиjер Кривокапић се присjетио Самита за Западни Балкан коjи jе одржан у Бечу, чиме jе исказан изузетан однос Аустриjе и њеног канцелара према свим земљама Западног Балкана, нарочито према Црноj Гори, као и заjедничког напора коjи су обjе стране уложиле у борбу против друштвено-економски разараjуће пандемиjе ковида-19.

Предсjедник Владе оциjенио jе да се између Црне Горе и Аустриjе остваруjе одлична и садржаjна сарадња на свим нивоима коjа jе резултирала подршком коjу Аустриjа у континуитету пружа како Црноj Гори, тако и осталим земљама Западног Балкана.

- Црна Гора jе Ваш искрени приjатељ и партнер и све оно што сте чинили и чините за нашу државу у току приступних преговора коjи су, сходно и нашим унутарполитичким промjенама, ушли у jедну, рекао бих, амбициозниjу и бржу фазу, доживљавам као Вашу потврду да сте препознали истинску и неупитну ориjентисаност Црне Горе ка евроатлантским вриjедностима и идеалима - рекао jе Кривокапић.

Премиjер jе казао да у свjетлу Нове методологиjе, у коjоj се констатуjе да ниjедно ново поглавље неће бити затворено док се не испуне привремена мjерила у поглављима 23 и 24, реформске активности у области владавине права и реализациjа привремених мjерила остаjу апсолутни приоритет у дjеловању црногорских институциjа. Премиjер Кривокапић се осврнуо на значаjан потенциjал коjи Црна Гора посjедуjе у области здравственог туризма коjи би могао бити стављен у функциjу постковид опоравка грађана Аустриjе, те да jе потребно заjеднички обиљежити локациjе и установе коjе би ту услугу могле да пруже, на обострану корист, а све у интересу здравља људи.

Амбасадорка Ана Jанковић захвалила jе премиjеру Кривокапићу на прилици коjа jоj се пружила да може да захвали на црногорском гостопримству и интензивноj сарадњи са представницима црногорске администрациjе. 

- Захваљуjем  Вам на прилици да се поздравим са Вама. Моj боравак у Црноj Гори био jе изазован и интересантан. Врата су ми увиjек била отворена и за Вас наша остаjу отворена увиjек, такође. Боравак у Црноj Гори био jе дивно и корисно искуство. Захваљуjем и на Медаљи коjу сам добила. Пуно ми значи, али сам свjесна да ниjе добиjена само за моj лични допринос, већ као заслуга за све што jе урадило Министарство спољних послова Аустриjе - поручила jе Jанковић.

Одлазећа амбасадорка jе изразила и жаљење што се поjедини амбициозни планови билатералне сарадње ниjесу могли остварити до краjа због ковид-19 пандемиjе, али да ће се Аустриjа фокусирати на креирање програма за опоравак и продубљивање сарадње након ковид кризе.

- Задовољство jе видjети Црну Гору коjа  наставља пут ка ЕУ и што jе неупитан њен евроатлантски курс. На краjу, могу оптимистично да закључим да jе европска будућност Црне Горе извjесна и неоспорно jе да ће Република Аустриjа наставити да вас отворено подржава на путу владавине права и европске интеграциjе. Желим Вам све наjбоље, како на личном, тако и на пословном плану и навиjам да Црна Гора што приjе постане пунопрвана чланица ЕУ - закључила jе амбасадорка Ана Jанковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:14