/ Фото: Портал Дана
18/10/2021 u 19:15 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Протест испред Владе: „Ово је Црна Гора, сви који мислите другачије идите у Србију”

Окупљени носе велики транспарент на ком пише „Црногорци не љубе ланце, Кривокапићу, боље гроб него роб”

Испред зграде Владе у Подгорици почео је протестни скуп на којем ће потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу, како је најавио организатор, бити уручени докази да је полиција на Цетињу (5. септембра) гађала грађане гуменим мецима.

Јелена Марковић чланица Либералне партије истакла је да је вечерашње окупљање посвећено заштити људских права и слобода и очувању равноправности свих грађана Црне Горе.

– Током поворке поноса потпредсједник „издајничке” Владе Црне Горе, Дритан Абазовић дао ми је необичан задатак тражећи да му донесемо доказе да је полиција повриједила права грађана и пуцала на њих гуменим и хемијским мецима током мирног и слободног окупљања. Данас су дошли живи докази, грађани са пуним интегритетом, идентитетом и дошли су да посвједоче о полицијској неодговорности и бруталности коју су доживјели само зато што су се користили Уставним правима и што не пристају на политичку асимилацију Српске православне цркве – поручила је Марковић.

Она је потом прочитала списак особа повријеђених са Цетиња. 

– Као живи доказ поздрављају Вас Стефан Вуковић, Мирко Поповић, Зоран Николин Тодоровић, Радмила Поповић, Радоман Николић, Ана Ивановић, Ранко Кривокапић, Тања Вујовић, Милош Јовићевић, Кана Томашевић, Миодраг Влаховић, Олга Поповић, Миодраг Мијушковић, Гордана Калуђеровић, Драгољуб Марковић, Милица Борозан, Зорка Зоја Видова Ивановић, Драган Тодоровић, Радојка Гардашевић, Бранислав Мартиновић, Ана и Тодор Стојковић, Дејан Гогић, Светлана Лакић, Ратко Ћировић, Татјана Мирановић, Драгомир Јанковић, Јелена Вучковић, Борис Латковић, Жељко Рогановић, Дарко Јанковић, Едина Ђоковић, Балша Гајић и многи други – поручила је Марковић.

Марковић је поручила да Владу поздрављају и други грађани који су одустали од својих права и притужби због недостатка повјерења у систем, односно режим.

– Грађани које сте разочарали потпредсједниче својим изјавама и додворавањем интереса Српске православне цркве, а заправо интересима Русије и Србије у Црној Гори – поручила је Марковић.

 Грађански активиста Момчило Зековић Зеко, истакао је да су окупљени бранитељи демократске, суверене и грађанске Црне Горе.

– Видите и по техничким приликама у којима смо, колико иза нас стоје моћне партије, појединци или интереси капитала. Срам вас било сви који о томе причате. Ово је глас независне и слободне Црне Горе, ово је глас грађана. Пропусти полиције на Цетињу су бројни, а примарно је да је полиција поступала на основу манипулација и обмана премијера Кривокапића и потпредсједника Абазовића– казао је Зековић.

Он је истакао и да је полиција несразмјерно и незаконито употријебила средства принуде према демонстрантима.

– Полиција је без претходног упозорења употријебила средства принуде према мирним демонстрантима који су грађанским стајањем исказивали свој став, користећи право на слободу окупљања и право на слободу изражавања. То им је потпуно онемогућено. Документовали смо и примјере ђе је полиција поступала и према групама жена само зато што им се није свиђала њихова реторика. Хемијска средства су употријебљена необазриво, селективно и несразмјерно што је компромитовало легитимност полицијских интервенција на Цетињу – поручио је Зековић.

Према његовим ријечима, приликом устоличења митрополита Јоаникија, дошло је и до злоупотребе Војске Црне Горе.

– Коришћење војних ресурса због постизања политичких циљева је недопустиво и представља политизацију. Министарка Ињац је трајно нарушила неутралност војске и подрила повјерење јавности у њу. Цетињски манастир је отет Цетињу и Црној Гори. Данас овдје поручујемо, нова Влада треба одмах да поништи радње Управе за катастар и државну имовину, јер Цетињски манастир није само вјерски већ и културноисторијски објекат. Ова Влада постаје све више изолована како на домаћем тако и на међународном плану, и бројимо последње дане ове Владе – поручио је Зековић.

Окупљени носе велики транспарент на ком пише „Црногорци не љубе ланце, Кривокапићу, боље гроб него роб”.

- Ово је Црна Гора. Сви који мисле другачије нека иду у Србију и Вучић и Палма. Није ово Србија људи, ово је Црна Гора, него што- поручују окупљени. 

Један од говорника на скупу Ђорђе Шћеповић поручио је да ће Владиним званичницима бити суђено за сваки сузавац и метак, док је активиста Александар Зековић Влади поручио да броји псоледње дане. 

Шћеповић је поручио да му је драго што је са друге стране ограде, илити „бодљикаве жице”.

– Ми ћемо поништити сваку одлуку ове Владе, и следбеницима Вучића поручићемо, џаба вам медији и изнајмљени и дресирани интелектуалци, које попут задње проститутке може свако да рентира. Џаба вам фабрике лажи, ваше срамотне издајничке биографије, ништа неће спасити од суда будућности а ваша имена неће опрати ни сва пропаганда – казао је Шћеповић. 

image

Шћеповић

Фото: Портал Дан
image
Фото: Портал Дана
image
Фото: Портал Дана
image
Фото: Портал Дана
image
Фото: Портал Дана

Примјетно је присуство полиције испред зграде Владе. 

Међу окупљенима су и бивши амбасадор Миодраг Влаховић, Мираш Дедеић и посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:21