АСК лого / - АСК лого
08/12/2021 u 21:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Против посланика АСК покренула 46 поступака

Агенција је ове године имала, судећи по подацима, више посла него претходне

Агенција за спречавање корупције, сумирајући рад у првих девет мјесеци, каже да је под будним оком пратила рад садашњих и бивших јавних функционера. Покренула је 46 прекршајних поступака против посланика, преноси Портал РТЦГ.

Агенција је ове године имала, судећи по подацима, више посла него претходне.

 - У домену спрјечавања сукоба интереса Агенција је у првих девет мјесеци ове године, дала 1.378 мишљења што је за 80,3 више него 2020 - истакла је представница АКС-а Милена Кустудић.

Велики број поднијетих захтјева је због, како кажу, повећања броја новоименованих функционера. АСК је у области провјере извјештаја о приходима и имовини запримила 9.564 извјештаја.

 - У смислу тачности и потпуности података провјерено је 649 извјештаја, односно 73,4 одсто, од 884 колико је предвиђено планом провјере за 2021 -  напомиње Кустудић.

Провјеру нијесу заобишли ни садашњи, а ни бивши функционери. За 20 тренутних провјера ће трајати до краја године, а против 154 некадашњих покренути су прекршајни поступци, због недостављана извјештаја у року од 30 дана по престанку јавне функције.

Агенција је у области провјере прихода и имовине контролисала посланике и због кршења закона о спречавању корупције, а против 46 покренула је управне и прекршајне поступке.

 - Нажалост нијесмо имали велику подршку са разних страна политичког спектра. Управо супротно, имали смо покушај подривања рада Агенције од Министартва финансија и самог министра и одређених структура у парламенту -  наглашавају у Агенцији.

Због кршења антикорупцијских закона из своје надлежности, Агенција је у првих девет мјесеци 2021. покренула више од 900 прекршајних поступака, двоструко више него 2020, а укупан износ изречених казни износи нешто више од 104.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

24. januar 2022 17:58