АСК лого / - АСК лого
08/12/2021 u 21:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Против посланика АСК покренула 46 поступака

Агенција је ове године имала, судећи по подацима, више посла него претходне

Агенција за спречавање корупције, сумирајући рад у првих девет мјесеци, каже да је под будним оком пратила рад садашњих и бивших јавних функционера. Покренула је 46 прекршајних поступака против посланика, преноси Портал РТЦГ.

Агенција је ове године имала, судећи по подацима, више посла него претходне.

 - У домену спрјечавања сукоба интереса Агенција је у првих девет мјесеци ове године, дала 1.378 мишљења што је за 80,3 више него 2020 - истакла је представница АКС-а Милена Кустудић.

Велики број поднијетих захтјева је због, како кажу, повећања броја новоименованих функционера. АСК је у области провјере извјештаја о приходима и имовини запримила 9.564 извјештаја.

 - У смислу тачности и потпуности података провјерено је 649 извјештаја, односно 73,4 одсто, од 884 колико је предвиђено планом провјере за 2021 -  напомиње Кустудић.

Провјеру нијесу заобишли ни садашњи, а ни бивши функционери. За 20 тренутних провјера ће трајати до краја године, а против 154 некадашњих покренути су прекршајни поступци, због недостављана извјештаја у року од 30 дана по престанку јавне функције.

Агенција је у области провјере прихода и имовине контролисала посланике и због кршења закона о спречавању корупције, а против 46 покренула је управне и прекршајне поступке.

 - Нажалост нијесмо имали велику подршку са разних страна политичког спектра. Управо супротно, имали смо покушај подривања рада Агенције од Министартва финансија и самог министра и одређених структура у парламенту -  наглашавају у Агенцији.

Због кршења антикорупцијских закона из своје надлежности, Агенција је у првих девет мјесеци 2021. покренула више од 900 прекршајних поступака, двоструко више него 2020, а укупан износ изречених казни износи нешто више од 104.000 еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 08:33