/ - Скупштина ЦГ
02/11/2021 u 17:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први пут у историjи ЕУ Европски парламент тестира проjекат у парламенту земље коjа ниjе чланица ЕУ

Скупштина ће у сарадњи са Европским парламентом, Скупштину грађана организовати 4. новембра, са почетком у 11х, а засиjедање ће, том приликом, отворити предсjедник Алекса Бечић

Скупштина Црне Горе ће са Европским парламентом, по први пут, организовати Скупштину грађана - иновативан експеримент у спровођењу демократиjе, што ће уjедно бити и први пут у историjи Европске униjе да парламент земље коjа jос увиjек ниjе чланица, тестира овакав модел за учешће грађана у процесу одлучивања и креирања политика, коjи jе до сада искључиво примjењиван у земљама чланицама.

Скупштина ће у сарадњи са Европским парламентом, Скупштину грађана организовати 4. новембра, са почетком у 11х, а засиjедање ће, том приликом, отворити предсjедник Алекса Бечић и, у име Европског парламента, Владимир Билчик.

Тема засиjедања jе корупциjа у здравству и jавном сектору, а ставове и препоруке jавности о овом питању саопштиће представници групе грађана коjи ће до препорука доћи посебном методологиjом кроз претходно спроведен панел грађана.

Скупштина грађана представља иновативни инструмент за учешће грађана у процес одлучивања и креирања политика, а Црна Гора jе прва држава ван Европске униjе коjа ће на оваj начин непосредно укључити грађане у своj рад.

Догађаj ће окупити посланике и посланице Скупштине Црне Горе, посланике Европског парламента, представнике грађана, невладине организациjе коjе учествуjу у проjекту и иностране стручњаке из области делиберативне демократиjе.

По завршеном засиjедању биће одржана пресс конференциjа предсjедника Бечића и посланика Европског парламента Владимира Билчика, Таjса Роjтена (Тхиjс Реутен) и Даниjела Фроjнда (Даниел Фреунд), у централном холу Скупштине, са почетком у 13:15х.

Скупштина Црне Горе jе први парламент у коjем jе реализациjа оваквог иновативног проjекта подржана од стране институциjа Европске униjе. Оваj вид директног грађанског учешћа у рад парламента значаjно доприноси отворености институциjе, што jе у складу са приоритетима 27. сазива Скупштине у погледу транспаренствости и jавности рада.

 Проjекат се организуjе као двосегментни догађаj. Први дио подразумиjева вишедневни рад групе од 50 грађана, коjи су изабрани методом случаjног узорка преко невладиних организациjа укључених у проjекат. Методологиjу рада панела грађана jе осмислио Европски парламент уз помоћ стручњака из области делиберативне демократиjе.

 Други сегмент jе засиjедање 4. новембра, када се посланице и посланици Скупштине Црне Горе и група посланика Европског парламента састаjу са представницима панела грађана и заjедно разговараjу о њиховим препорукама поводом корупциjе у здравству и jавном сектору.

Представници медиjа коjи немаjу сталне акредитациjе потребно jе да се региструjу путем емаил адресе пресс@скупстина.ме. Сниматељи/фоторепортери биће у могућности да сниме уводна обраћања.

Догађаj jе могуће пратити уживо на Парламенатрном каналу и путем ливестреаминг-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 16:31