Nebojša Medojević / foto: Ivan Petrović IPE
17/07/2022 u 12:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

PzP: Crna Gora treba Vladu u kojoj će sjedjeti patriote i kompetentni ministri koji će služiti svojoj zemlji

Crna Gora je trebala da ostane neutralna i da ne uvodi sankcije Rusiji, zato što je, i slijepcu bilo jasno, da će to debelo koštati Crnu Goru

Na osnovu prikupljenih informacija od reprezentativnog broja vlasnika uspješnih hotela, ugostiteljskih objekata, zakupaca plaža, vlasnika privatnih apartmana, prihod u dosadašnjem dijelu “sezone” se kreće oko 50% u odnosu na isti period prošle godine, poručio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

- Znači da smo već sad ostali bez 250-300 mil eura očekivanog prihoda od turizma. Ako se ovakvi trendovi nastave do kraja septembra, gubitak bi mogao narasti do 550-600 mil eura, što bi sasvim izvjesno uvelo Crnu Goru u recesiju, dvocifreni budžetski deficit i ugrozilo likvidnost budžeta. Rebalans budžeta i novo zaduživanje za finansiranje preglomaznog i preskupog parazitskog državnog aparata i javnog sektora će biti neminovnost. Nakon podizanja kamate američkog FED za 75 poena, i rasta kursa USD prema EUR, kamate na tržišt će neminovno porasti, pa će i novo zaduživanje biti sve skuplje - ističe Medojević.

Prema njegovim riječima, treba biti pošten i priznati da su na ovakav kolaps sezone uticali i objektivni razlozi, tu je rat u Ukrajini i vrlo loše prognoze za ekonomije Evrope do kraja godine, što je sigurno u određenoj mjeri uticalo na pad turističkog prohoda.

Ipak, kako navodi, pogrešne političke odluke ove Vlade u pogledu krize u Ukrajini dominantan su razlog za kolaps sezone. 

- Crna Gora je trebala da ostane neutralna i da ne uvodi sankcije Rusiji zato što je i slijepcu bilo jasno da će to debelo koštati Crnu Goru, a da od SAD, EU ili NATO neće dobiti nikakvu kompenzaciju za to. Ova Vlada je vodila politiku drugih država, a ne Crne Gore. Njima su bile važnije instrukcije iz birokratskih centara globalne duboke države, nego interesi svoga naroda i svoje države - kazao je Medojević.

Dodaje da smo zbog antiruske i antisrpske histerije ove Vlade ostali smo bez gostiju iz Rusije, Belorusije, Kazahstana.

- Turizam je veoma osjetljiv na političke poruke lidera jedne zemlje, na nestabilnosti, tenzije, nasilje, ekstremizme. Turisti ne idu tamo gdje ih dočekuju sa mržnjom, neprijateljski zbog njihove nacije, vjere, jezika. Dritan, Ranko, Raško, Đurović su zaboravili da se radi, uglavnom o ljudima koji naporno rade tokom godine i koji žele da provedu svoj odmor tamo gdje se osjećaju dobrodošli i gdje je usluga koju dobijaju adekvatna plaćenoj cijeni. Vlada i turistički poslenici su, izgleda zaboravili, da je konkurencija na tržištu sve žešća i da nam Albanija ozbiljno konkuriše. Lično sam se uvjerio u kvalitet njihove ponude i cijene koje su neuporedivo niže nego kod nas. Ideja da se naglim povećanjem cijena na primorju, nadoknadi manjak gostiju, je rezanje grane na kojoj sjede - kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima, država nije igračka, pa da se da djeci da se igraju sa njom.

- Crna Gora treba Vladu u kojoj će sjediti patriote i kompetetetni ministri koji će služiti svojoj zemlji, i donositi hrabre odluke, koje podrazumjevaju da ponekad kažete NE stranim moćnicima i podneste i ličnu i političku žrtvu zbog toga.  I ko će da plati štetu od 500-600 mil EUR zbog političkih odluka Dritana, Ranka i Raška iza kojih ne stoji ni 10% građana. Oni neće. Platiće svi građani. Platiće i generacije koje dolaze kojima ostavljamo enormni dug, koji nije ništa drugo nego budući porez. Kad bude svima jasno, bice kasno - zaključio je Medojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 19:17