Radovanić / GP URA
01/07/2024 u 19:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Radovanić: Izbacivanje Paragrafa o Crnoj Gori, još jedan politički šamar Spajiću i Mandiću

Izbacivanje paragrafa o Crnoj Gori iz teksta deklaracije Evropskog savjeta, koji je bio predviđen, uz otkazivanje posjete Šarla Mišela Podgorici, dva su jasno vidljiva poteza kojim EU pokazuje da neće olako preći preko izglasane rezolucije o Jasenovcu, kazao je Mileta Radovanić, generalni sekretar Građanskog pokreta URA.

 On je saopštio da vladajućoj većini iz Brisela stižu svojevrsni politički šamari .

- Zbog neodgovorne politike Spajića i Mandića reakcije i potezi koji dolaze ovih dana od strane EU nedvosmisleno pokazuju da je građanima servirana IBAR euforija kratko trajala i da su EU zvaničnici duboko zabrinuti dovodeći u pitanje iskrenost vladajuće većine kada se radi o evropskim integracijama. Izglasavanje Rezolucije o Jasenovcu se u EU krugovima tumači kao jeftini politički trik iz razloga što je na dnevni red Skupštine to pitanje stavljeno odmah nakon održavanja međuvladine konferencije. Nakon otkazivanja posjete predsjednika Evropskog savjeta, izbacivanje paragrafa iz teksta deklaracije predstavlja još jedan politički šamar EU Spajiću i Mandiću - navodi Radovanić.

Jutarnji list: Iz Deklaracije Evropskog savjeta izbačen paragraf o Crnoj Gori

Rečenica koja se isključuje je, kako navodi Radovanić, trebalo da glasi da “Evropski savjet pozdravlja održavanje posljednje međuvladine konferencije sa Crnom Gorom i naglašava napredak koji je Crna Gora postigla u svom pristupnom procesu”.

- Napredak je ostvaren konstruktivnim pristupom svih političkih subjekata i ova rečenica, kao dio deklaracije, trebalo je da znači snažnu podršku našoj zemlji od strane šefova država ili vlada EU. Međutim, šarlatanskim pristupom Spajića i, stvarnog lidera parlamentarne većine Mandića, uspjeli su da, u svega nekoliko dana nakon dobijanja pozitivnog IBAR-a, Crna Gora dođe do nivoa ozbiljne zabrinutosti naših EU partnera. Ta zabrinutost ogleda se u ovakvim političkim potezima kojima svjedočimo ovih dana - kazao je Radovanić.

On dalje ističe da ovakvi pristupom parlamentarna većina može ugroziti evropski put.

- Vlada i parlamentarna većina već ozbiljno ugrožavaju dobrosusjedske odnose koje je Crna Gora gradila proteklih godina i po i po čemu je bila prepoznata. Dobrosusjedska politika je visoko na listi prioriteta ispunjavanja agende za članstvo u Evropskoj uniji, naročito ako imamo u vidu da je jedan od susjeda članica EU. Mandić i Spajić rade sve suprotno od tog cilja - zaključuje Radovanić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

01. jul 2024 19:30