Радуловић и Едштадлер / - Радуловић и Едштадлер
27/09/2021 u 11:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Будућност Црне Горе је у ЕУ

Шеф црногорске дипломатије нагласио је да идући ка будућности, ми знамо да смо неодвојиви дио Европе, али смо свјесни и да морамо рјешавати изазове који стоје пред нама

Проширење Западног Балкана: слијепа улица или брза трака? Вјерујем да није ниједно, већ да је то заправо пут ка стабилности. Црна Гора је посвећена будућности и на том путу настављамо рачунати на вашу подршку, поручио је министар вањских послова Ђорђе Радуловић на панелу чија тема управо ово питање, у склопу 17. Салцбург Европа Самита који се одржава у Бечу.

Шеф црногорске дипломатије нагласио је да идући ка будућности, ми знамо да смо неодвојиви дио Европе, али смо свјесни и да морамо рјешавати изазове који стоје пред нама. Да земљу у којој смо рођени имамо обавезу водити напријед за генерације које ће тек доћи, подсјетио је министар Радуловић цитирајући писца Борислава Пекића.

- Треба љубити земљу дјеце своје, а не дједова својих. Јер част неће зависити од тога одакле долазимо него куда идемо“. На том путу, како је казао, Црна Гора има подршку која надилази сваку политику, а то је чињеница да 80 одсто грађана жели да њихова земља буде дио ЕУ. У контексту политике пак, навео је, погрешна је кампања у домаћим оквирима којом се сугерише да западна орјентација припада једној партији. Напротив, европске вриједности на којима је дефинисана наша вањска политика су заједнички правац више политичких опција у Парламенту -  закључио је министар.

Радуловић је подсјетио да наши грађани очекују да ће одлуке које се тичу овог дијела Континента, ЕУ доносити у духу повјерења и разумијевања, истовремено подстичући реформе правовременим уважавањем постигнутог напретка и резултата.

 - Вјерујем да наша преданост сарадњи представља јасну поруку да ми као регија не желимо да останемо на маргинама Европе. Напротив, ми непрестано доказујемо да као партнери можемо дати значајан допринос њеној стабилности и безбједности - закључио је министар у свом обраћању.

У контексту политике проширења, Радуловић је указао да су у фокусу Владе Црне Горе владавина права, економска и политичка стабилност, те да се она снажно залаже за постизање спремности за затварање свих преговарачких поглавља.

У свјетлу нове методологије приступања ЕУ која наглашава јачу политичку димензију, он је ставио акценат на два снажна аргумента. Стопроцентна усклађеност вањске и безбједносне политике са ЕУ, како је навео, јасан је показатељ наше геополитичке оријентације, баш као и чињеница да је Црна Гора пуноправна чланица НАТО -а.

На маргинама Самита, на коме шеф црногорске дипломатије учествује на позив његовог предсједника Франца Шаузбергера, он се сусрео са аустријском министарком за ЕУ Каролине Едтштадлер. Током њиховог разговора потврђена је одлична билатерална сарадња двије земље, док је министарка Едштадлер истакла да је упркос бројним изазовима са којима се Европа данас суочава, неупитна чињеница да питање проширења мора остати високо на агенди Уније.

Поред подршке Аустрије европској перспективи земаља Западног Балкана, министар Радуловић је истакао да Црна Гора високо цијени и вреднује финансијску и сваку другу помоћ те земље и ЕУ у санирању посљедица пандемије.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:11