Радуловић / Foto: MVP
21/11/2021 u 08:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловићев ресор: Испитују се сва именовања почасних конзула

Поједини почасни конзули, као што је Бен Вос у Холандији, чак су и хапшени због оптужби за прање новца

Испитују се сва рјешења о именовању почасних црногорских конзула, саопштили су за Портал РТЦГ из Министарства вањских послова (МВП) Црне Горе, на чијем је челу Ђорђе Радуловић. 

О евентуалним разрјешењима или другим корацима, МВП ће, како су нам казали, информисати јавност. 

Из овог ресора су одговарали на питање Портала РТЦГ везано за статус почасних конзула Црне Горе. 

Поједине одлуке о именовању дипломата у Црној Гори деценијама су на удару снажних критика јавности, зато што су неријетко постављана лица која немају никаквог дипломатског искуства.

Поједини почасни конзули Црне Горе (примјера ради, Бен Вос у Холандији) чак су и хапшени због оптужби за прање новца. 

У посљедње вријеме, пажњу јавности посебно привлачи црногорски конзул у Гњилану Газменд Абраши, чија је фирма годинама у пословима са цигаретама. Према писању медија, Абраши се интересује за ширење дуванског посла у Либији а иначе је претходно био актер неколико афера. 

Влада Црне Горе раније је разријешила почасног конзула у Италији Франчека Галу Тринкеру (био адвокат Станка Суботића пред судом у Барију). У тој земљи почасни конзули више нису ни Доли Предовић и Свен Бихлер.  

Разријешен је и Бранко Азески, почасни конзул у Сјеверној Македонији, јер се дошло до података да подрива углед и ауторитет званичних црногорских институција. 

Према Закону о вањским пословима, почасног конзула опозива Влада на предлог министра вањских послова, а одлуку о отварању, затварању или привременом затварању дипломатско-конзуларног представништа доноси Влада, на предлог Министарства вањских послова.

Из МВП тврде да су предузели све потребне кораке у циљу даље професионализације дипломатско-конзуларне мреже, али и мреже почасних конзула, о чему је јавност, како су казали, упозната већ од првог дана рада Владе.

Према њиховим наводима, о свим корацима и промјенама на том плану јавност ће бити правовремено информисана. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 01:15