Јовановић  / Фото: Јутјуб
30/06/2021 u 17:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловићев ресор: Не политизујмо случај Риста Јовановића

Министарство вањских послова, на чијем је челу Ђорђе Радуловић, огласило се поводом случаја хапшења Подгоричанина Риста Јовановића, наводећи да ће Амбасада Црне Горе на Kосову наставити интензивну комуникацију са надлежним органима државе пријема поводом доношења рјешења о притвору у трајању од 30 дана.

Како су казали, Основном суду у Приштини који је донио рјешење, у процесу који ће иницирати његов правни заступник, Јовановић има право да уложи жалбу.

- Дипломатско - конзуларно представништво Црне Горе, у намјери да пружи заштиту наставиће контакт са нашим држављанином и његовим браниоцем, те поступати у оквиру међународног права и конвенција које регулишу ову област. У том смислу, шеф црногорске дипломатије разговараће са косовском министарком вањских послова Доником Гервалом, како би избјегли измјештање овог случаја из области конзуларог права и заштите права наших  грађана, гђе му је мјесто, у свијет политике и могућих политичких злоупотреба и манипулација, јер тамо свакако не припада. У свјетлу различитих тумачења црногорске реалности у посљедње вријеме, дешавало се да се одређени догађаји нађу под лупом јавности и да се тумаче у складу са различитим политичким агендама. Стога позивамо све политичке актере да не политизују случај. Овом приликом подсјећамо да хапшења страних држављана, иако представљају непријатну ситуацију, нијесу новина у међудржавним односима. Kао што се дешавају у различитим државама свијета, догађала су се и у нашој дипломатско-конзуларној пракси, када су црногорске амбасаде поступале према утврђеном протоколу у интересу наших држављана, баш као што је то учињено и у овом случају- поручили су из МВП. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 19:16