Селаковић / Фото: Министарство одбране Србије
18/07/2021 u 20:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Радуловићев ресор Селаковићу: Србима из Црне Горе је једина матица Црна Гора

Српски министар да питања од заједничког интереса, недоумице, сумње и неслагања изнесе у комуникацији са Радуловићем, поручују из ресора

Министарство вањских послова огласило се поводом изјава министра спољних послова Србије Николе Селаковића о, како наводе, наводној угрожености интереса српског народа у Црној Гори.

У саопштењу се истиче да Министарство вањских послова одлучно одбацује наведене оцјене.

- Умјесто суочавања са домаћим и међународним изазовима, званични Београд, вјероватно супротно од жеље својих грађана, бави се често Владом Црне Горе и њеним грађанима. Несхватљива је константна жеља званичника да у свим наступима говоре о „легитимном праву“ да брину о 30 процета наших грађана, представљајући Србију као матичну државу српског народа. У овом контексту једино исправно било би схватити и признати да су грађани Црне Горе који се изјашњавају као Срби, лојални, пуноправни и уважени грађани и да њихова једина матица може бити Црна Гора. Било какав другачији приступ је неприхватљив и носи примјесу упитне политичке етике - стоји у саопштењу МВП.

Kако истичу из МВП, то значи да сви наши држављани који се осјећају Србима, немају друге државе, нити матице, осим државе свих нас - Црне Горе.

- Њена Влада и институције једина су адреса за њих. Наша држава не жели да се одрекне нити једног јединог човјека, а камоли 30 процената Срба који су неизоставан темељ наше државе. Сумирајући, разговор који подразумијева позивање на историјске „чињенице“, попут изјаве да је „Црна Гора топоним који постоји од 14. вијека“, која носи примјесу пежоративног и увредљивог односа, те тумачење одлука суверене државе Црне Горе и то под студијским рефлекторима, није мјера добросусједске политике и умијећа преговарања, што је дужност и обавеза коју носи функција министра вањских послова. Истовремено, позивамо министра Селаковића да у директној комуникацији са министром вањских послова Црне Горе Ђорђем Радуловићем изнесе сва питања од заједничког интереса, недоумице, сумње и неслагања, како и приличи сусједним државама и озбиљним државничким функцијама, које подразумијевају одговорност и рад у интересу наших народа - истиче се у саопштењу.

Из МВП су истакли да је шеф црногорске дипломатије је на самом почетку мандата упутио позив министру Селаковићу да дође у посјету Црној Гори, што, како наводе, представља јасан сигнал наше спремности за дијалог и проналажење рјешења о појединим билатералним питањима, као и воље да, упркос одређеним неслагањима, нађемо тачке које нас спајају, а не раздвајају.

- Политика ове Владе је доктрина нула проблема са свим сусједима у региону, што ћемо наставити одлучно да спроводимо, јер је у нашем интересу развијање пријатељских и добрих билатералних односа, заснованих на принципима независности, међусобном поштовању и немијешању у унутрашња питања. У том смислу, желимо односе засноване на нивоу система, блиску и садржајну сарадњу без обзира на то која је владајућа структура у питању. Црна Гора је грађанска и мултиетничка држава, која је посвећена изградњи грађанског друштва, као и поштовању и очувању посебности припадника различитих нација, религија и култура. У нашем интересу није подстицање пођела, тензија и тумачење историје, већ снажна опредијељеност да радимо на конкретним питањима која дотичу свакодневни живот грађана, прије свега на економском опоравку у постпандемијском периоду, снажењу међудржавних веза, привлачењу инвестиција и изградњи бољег друштва за све оне који живе у Црној Гори, истовремено стварајући повољан и атрактиван амбијент за све оне који долазе у нашу државу - закључује се у саопштењу МВП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

19. septembar 2021 16:59