/ - са сусрета
05/11/2021 u 14:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић и нерезидентни амбасадор Кореје: Економско и културно повезивање пут до приближавања удаљених земаља

Двојица дипломата изразила су посебно задовољство због потписивања Споразума о економској сарадњи између Црне Горе и Републике Кореје.

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић примио је у опроштајну посјету нерезидентног амбасадора Републике Кореје у Црној Гори Чое Хјонг-чана.

Захваливши њему, као и Амбасади Републике Кореје у Београду на значајном доприносу у одржавању и унапређењу билатералних односа између двије земље, шеф црногорске дипломатије истакао је да су за повезивање географски удаљених земаља заслужне економија, али и култура, што је посебно важно истаћи за земљу која има бриљантне умјетнике попут Републике Кореје.

Амбасадор Чое сложио се да прегнућа у тој сфери најинтензивније чине да људи разумију једни друге, рекавши да такве импресије носи са недавног обиљежавања 15. годишњице дипломатских односа, када су нашој публици у Црногорском народном позоришту представљени традиционална јужнокорејска музика и плес.

Двојица дипломата изразила су посебно задовољство због потписивања Споразума о економској сарадњи између Црне Горе и Републике Кореје. Рекавши да има више области у којима постоји потенцијал за продубљивање сарадње, шеф црногорске дипломатије истакао је туристички и сектор економије, подсјетивши  на раст броја јужнокорејских туриста и трговинске размјене у периоду непосредно прије избијања пандемије. У том контексту, као добар модел снажнијег повезивања компанија навео је Корејску агенцију за промоцију трговине и инвеститора (КОТРА), чија је канцеларија у Београду надлежна и за нашу земљу. Као посебно интересантан, министар Радуловић навео је потенцијал у сектору информационих технологија, рекавши да је Република Кореја респектабилан и пожељан партнер, било кроз конкретне инвестиције, пројекте и улагања, као и кроз пренос знања и искуства.

Амбасадор Чое казао је да његова земља веома цијени напоре Црне Горе да опорави своју економију, као и њен труд да реализује своју европску агенду, те изразио наду да ће у блиској будућности наша држава успјешно остварити своје тежње. 

Министар Радуловић захвалио је на значајној развојној помоћи коју Република Кореја у континуитету пружа Црној Гори, која није изостала ни у најтежим тренуцима пандемије када је та земља упутила донацију заштитних маски и ПЦР тестова. 

Шеф црногорске дипломатије поновио је да Црна Гора подржава наставак историјских напора за мир на Корејском полуострву, док се када је ријеч о односима са Демократском Народном Републиком Корејом придужујемо изјавама и политикама ЕУ под окриљем заједничке вањске и безбједносне политике.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:32