Ђорђе Радуловић / - DUSKO MILJANIC /МВП
23/06/2021 u 20:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Кључеви проширења су у Подгорици, не у Бриселу

Чланство у ЕУ jе прва и посљедња риjеч када jе у питању вањска политика Црне Горе и питање коjе превазилази политику jедне владе, истиче Радуловић

Прва политичка Међувладина конференциjа Европске униjе са Црном Гором даће додатан подстицаj ЕУ интеграциjама Црне Горе, каже за ТВЦГ министар вањских послова Ђорђе Радуловић. Наглашава да се у наредном периоду треба фокусирати на испуњавање реформи у Поглављу 23 и да су нулта стопа на корупциjу и борба против организованог криминала jедан од главних приоритета Владе.

– Чланство у ЕУ jе прва и посљедња риjеч када jе у питању вањска политика Црне Горе и питање коjе превазилази политику jедне владе, партиjе или коалициjе– каже за Jавни сервис министар вањских послова, преноси портал РТЦГ.

Стога сматра да jе jучерашња Међувладина конференциjа Црне Горе и ЕУ велики успjех.

– Сматрам да би од сада ствари могле да буду знатно брже што се тиче приступања, свакако да смо на Међувладиноj конференциjи хируршки прецизно дефинисали коjе су то ствари и области у коjима Црна Гора треба да напредуjе, али jасно су дефинисане и ствари у коjима jе Црна Гора већ препозната као чланица и у коjима се већ понаша као чланица ЕУ. Овдjе конкретно мислим на вањску и безбjедносну политику, гдjе се Црна Гора понаша као чланица ЕУ са 100 одсто усклађености са тим политикама – поручио jе Радуловић. 

Но, и поред дипломатских напора да се постигне таj спољнополитички циљ, неопходно jе првенствено завршити реформе код куће.

– Ова Влада сматра да су кључеви проширења не у Бриселу, него у Подгорици. У том смислу ћемо безусловно наставити да радимо на оба фронта, спољнополитичком и унутрашњем плану – поручио jе шеф дипломатиjе.

Наредни корак jе испуњавање привремених мjерила у поглављима коjа се тичу владавине права.

– ЕК jе нагласила да ми у Поглављу 24 радимо солидан посао, док у 23 треба додатно радити, а jедан од главних приоритета ове Владе jе нулта толеранциjа на корупциjу и борба са организованим криминалом. Jа вjеруjем да ћемо и у наредном периоду, не тако далеко, добити извjештаj о привременим мjерилима и добити завршна мjерила како бисмо затварали поглавља – поручио jе Радуловић.

А поред ЕУ и НАТО, приоритет црногорске дипломатиjе jе и добра регионална сарадња. Током посjете Бриселу Радуловић jе предсjедавао састанку министара Централно-европске инициjативе, коjом Црна Гора предсjедава другу годину за редом. Састанак jе био прилика за позив на заjедништво и солидарност у борби против коронавируса.

– Рекао бих да имамо jако добре броjке и да смо на добром путу да превазиђемо пандемиjу. Међутим, став Црне Горе jе врло jасан – нико ниjе сигуран док сви ниjесмо сигурни – поручио jе Радуловић.

Наjавио jе и да ће Црна Гора учествовати у конференциjи о будућности Европе, гдjе ће заjедно са земљама чланицама, али и осталим државама ван 27-очланог савеза учествовати у креирању заjедничке перспективе Европе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 07:08