/ - фото: МВП
22/09/2021 u 18:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић на маргинама Генералне скупштина УН: Црна Гора унапређуjе права и слободе свих, без обзира на разлике

Црна Гора снажно је посвећена структурним реформама, са циљем стварања толерантног, стабилног и економски просперитетног друштва, казао је шеф црногорске дипломатиjе

На маргинама Генералне скупштине УН , а на позив румунског шефа дипломатиjе Богдана Аурескуа, министар вањских послова Ђорђе Радуловић учествовао jе данас на десетоj министарскоj конференциjи Заjеднице демократиjа, на коjоj jе поручио да jе вриjеме великих изазова тренутак да сви заjедно станемо у одбрану наjузвишениjих цивилизациjских достигнућа, саопштено је из Министарства вањских послова.

Шеф црногорске дипломатиjе указао jе да упркос напретку на различитим пољима, екстремни национализам у различитим дjеловима свиjета добиjа све већи замах, при чему свjедочимо потискивању слободе изражавања, говора, мишљења и удруживања, али и корупциjи коjа представља посебну опасност по развоj демократиjе.

Све ове чињенице недвосмислено говоре о потреби предузимања даљих напора да се такве тенденциjе зауставе – оциjенио jе министар Радуловић. Нагласио jе да jе Црна Гора снажно посвећена структурним реформама, са циљем стварања толерантног, стабилног и економски просперитетног друштва. Додао jе да предузимамо кораке ка чланству у ЕУ, одлучно вjеруjући да наша, али и будућност читавог региона Западног Балкана, баш у Европи.

Црна Гора недвосмислено подржава либерално-демократске вриjедности и унапређуjе права и слободе свих, без обзира на националне, етничке, вjерске, сексуалне или било коjе друге разлике, као jедини пут ка мирниjоj, сигурниjоj, праведниjоj и хуманиjоj глобалноj заjедници – закључио jе Радуловић.

Такође, на позив министра вањских послова Сингапура Вивиана Балакришнана, црногорски шеф дипломатиjе учествовао jе на Министарском састанку Групе за глобално управљање (3Г), на коме су разматрани савремени изазови попут опоравка од посљедица пандемиjе и суочавања са климатским промjенама.

– Само заjедничким напорима свих глобалних актера, у духу међународне солидарности, можемо кренути наприjед. Важно jе слушати и узети у обзир гласове свих, укључуjући мале земље попут моjе. Нико не смиjе бити запостављен. Ту су улога и напори УН -а неопходни – рекао jе он поручивши да jе Црна Гора снажно посвећена jачању мултилатерализма.

На састанку Глобалне групе за управљање, коjа представља неформалну групу малих и средњих економиjа коjе се залажу за ефикасниjе, одговорниjе и инклузивниjе глобално управљање, обратили су се предсjедаваjући 76. сjеднице ГСУН-а Абдулах Шахид, као и представници Г20 троjке – Италиjе, Саудиjске Арабиjе и Индонезиjе – коjи су презентовали напоре у адресирању поменутих изазова.

На маргинама Генералне скупштине Уjедињених нациjа министар вањских послова разговарао jе са представницима Америчко – jевреjског комитета, као и са Мукхтаром Тлеубердиjем, потпредсjедником Владе и шефом дипломатиjе Казахстана.

– Односи између двиjе земље су добри и приjатељски, са потенциjалом за унапређење сарадње, посебно када jе риjеч о туризму и економиjи – констатовале су дипломате, потврдивши да о новоj динамици и снажењу привредних и културних веза свjедоче недавна посjета црногорског потпредсjедника Владе Дритана Абазовића Нур-Султану, као и отварање  Почасног конзулата те земље у Подгорици. Министри вањских послова разговарали су  о могућности почетка преговора о визноj либерализациjи, као и о сарадњи у мултилатералним форумима.

Током сусрета са Деjвидом Харисом из Америчко – jевреjског комитета, констатована jе одлична сарадња Црне Горе са Израелом, те потврђена потреба за jачањем веза на свим нивоима. Министар Радуловић истакао jе да jе „Црна Гора jедна од риjетких земаља у Европи гдjе се током ИИ Свjетског рата Холокауст ниjе догодио“ и подсjетио да наша земља нема забиљежен ниjедан случаj jавног исказивања антисемитизма. Он jе оциjенио да jе наша држава учинила све како би jевреjска заjедница уживала сва права. Говоривши о напорима Црне Горе на путу ЕУ интеграциjе, он jе навео да Сjедињене Америчке Државе, као наш евроатлантски савезник, имаjу важну улогу и на нашем европском путу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:04