Фото: ТВЦГ
23/08/2021 u 19:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић о интеграцијама: Застој и све више негативних оцјена

И преговарачка структура у Црној Гори десеткована је, сматра Радуловић. Због тренутне политичке ситуације можемо, каже платити високу цијену

Све је више негативних оцјена, које Црној Гори, за сада, Европска унија шаље дипломатским каналима, а ускоро ће, како цијене у Европском покрету у Црној Гори, Европа своје незадовољство црногорским резултатима, предочити у Извјештају о напретку, јавља ТВЦГ преноси портал РТЦГ.

Момчило Радуловић, из Европског покрет у Црној Гори, каже за ТВЦГ, да се са сличним проблемима суочавају и остале земље Западног Балкана, а узимајући у обзир и односе између земаља региона, може се рећи, додаје, да је процес проширења и даље далеко.

Све су то подаци, десетак дана пред Бледски форум, на којем ће званичници покушати да нађу рјешење за излазак из садасње  кризе.

“Застој” - тако у Европском покрету у Црној Гори објашњавају тренутно стање на путу наше државе ка Европској унији.

-Закони који су очекивани да буду усвојени на један транспарентан и ефикасан и компромисан начин нијесу усвијени на тај начин, медени мјесец између структура ЕУ и Црне Горе и њених институција је прошао и може се рећи да сваког дана имамо све више негативних оцјена који се до сада шаљу више дипломатским каналима, али и све више отворено ка структурама власти у Црној Гори- каже Радуловић за ТВЦГ.

И преговарачка структура у Црној Гори десеткована је, сматра Радуловић. Због тренутне политичке ситуације можемо, каже платити високу цијену.

-У самој Црној Гори политички односи су ти који су увелико успорили процес европских интеграција, ефикасност Владе, ефикасност Скупштине и свих осталих државних иституција и то је оно што је и нотификовано од стране наших европских партнера и биће вјероватно и нотификовано у сљедећем Извјештају о прогресу. Проблема има много, не видим њихово рјешења у скоријем периоду и вјероватно ће морати доћи до неког политичког рјешења, а то политичко рјешење ће се огледати у новим изборима- поручио је Радуловић.

Истиче да је примјетан и замор европских институција када је ријеч о процесу проширења, али и негодовање поједних чланица да у Европску унију уђу и земље Западног Балкана.

Процес проширења додатно успоравају, каже Радуловић и турбулентни односи између земаља региона.

-Свакакако да је најзначајнији онај који долази од Србије и њених притисака на већину земаља на Западном Балкану, а посебно на Црну Гору и политички, и економски и уколико хоћете клерикални . То су све притиски у којима се изазивају проблеми у друштвима земаља окружења и то је оно што не доприноси регионалној сарадњи ни европским интеграцијама-навео је Радуловић.

Зато ће лидери земаља региона, са европским челницима имати о чему да разговарају првог и другог септембра на Бледском форуму, водећој међународној конференцији о кључним изазовима Европе и свијета.

У Словенији ће бити и представници цивилног сектора, а сви заједно ће покушати да надју рјешење за изазове са којима се суочавамо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:07