Радуловић / Фото: Архива
28/09/2021 u 22:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић: Сумњам да је Братићка радикална, статусе на Фејсбуку је писала у револту

Без жеље да будем адвокат и без жеље да је браним, каже министар

Чланство у Европској унији и западна оријентација наше земље није нешто што припада једној партији, човјеку или организацији, већ је нешто што припада црногорском друштву, поручио је министар вањских послова Ђорђе Радуловић.

Шеф црногорске дипломатије, који је боравио у посјети Сједињеним Америчким Државама, подсјетио је у разговору за Ревију Фокус прес да 80 одсто грађана Црне Горе подржава чланство у ЕУ, истакавши да се ниједна партија, појединац или идеја не може похвалити тим цифрама.

- Црногорско друштво је врло прозападно и један од циљева ове Владе је да примакнемо државу ЕУ - казао је Радуловић.

Kада се говори о "српском свету", односно термину који се у посљедње вријеме може чути од стране власти из Београда, Радуловић каже да прво треба дефинисати на шта се то односи.

- Уколико се ради о некој организацији попут Франкофоније, гдје се баштини и учи српски језик, не видим никакав проблем у томе. Али, уколико то подразумијева формирање неких федералних, конфедералних, парафедералних и било каквих другиј заједница на Балкану, које би могле да наруше независност, сувереност или повредивост територије Црне Горе, онда ја лично, моје министарство, сви ми у Влади били бисмо једногласни да тако нешто не подржавамо - навео је министар, подсјетивши да су имали и јавне иступе против тога.

Оцијенио је да "српски свет", у форми коју замишља министар унутрашњих послова у Влади Србије, Александар Вулин, нема подршку ни у Србији, а не у Црној Гори.

На констатацију новинара како забрињава што у Влади улогу министарке обавља Весна Братић, која се изјашњава као “четник”, а која на једно од челних мјеста у култури именује држављанку Србије која је била на листи десничарских Двери, Радуловић каже да не подржава никаква екстремно радикална опредјељења.

image

Братић

Фото: Иван Петровић Ипе

- Без жеље да браним министарку Братић, у разговору са њом сам схватио да је те Фејсбук статусе писала прилично револтирана личним односом у одређеном тренутку. Да ли је она стварно радикална? Опет без жеље да будем адвокат, чисто сумњам - казао је Радуловић.

Он је казао и како је, у случају Филмског центра Црне Горе, “могло бити бољих именовања” од Александре Мандарић Божовић.

- Али, као што ја не дозвољавам да неко бира моје кадрове, тако нећу да се мијешам ни у именовања министарке Братић. Сав тај страх од 'српског света' је у дијаспори, чини ми се, медијски пренаглашен - поручио је Радуловић.

На питање о евентуалном паду Владе, Радуловић је казао да је, што се њега тиче, губитак функција и позиције "најмањи проблем", а сматра да исто мисле и остали министри.

- Никада нијесам био члан ниједне политичке партије. Ја сам каријерни дипломата и у ову причу сам ушао из идеала о бољој, европској, грађанској, помиреној Црној Гори. Уколико моји идеали сметају неком, ја ћу сам да се помјерим и наставићу да сањам те идеале негђе друго. А онда је одговорност на онима који се боре против таквих идеала, да објасне грађанима због чега желе да имају другачију Црну Гору - казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 11:11