/ Славен Радуновић
20/10/2021 u 13:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуновић: Потребна снажна политичка подршка јакој влади

Он је навео да је посљедњих неколико година, док је на власти била ДПС, напредак Црне Горе према Европској унији практично био заустављен

За озбиљније напредовање Црне Горе на европском путу потребна је снажна политичка подршка јакој влади, која ће бити састављена од људи који имају политички ауторитет и могу да направе озбиљњије и крупније потезе, сматра посланик Демократског фронта Славен Радуновић.

Он је казао да је извјештај Европске комисије о напретку Црне Горе отприлике онакав какав је очекивао.

- Извјештај јесте релативно слабији него што би сви у Црној Гори жељели, али за то постоје реални разлози- рекао је Радуновић агенцији МИНА.

Он је навео да је посљедњих неколико година, док је на власти била Демократска партија социјалиста, напредак Црне Горе према Европској унији практично био заустављен због неформално активиране клаузуле баланса.

- Тако да уопште није било формалног напретка у преговорима, годинама ниједно поглавље није затворено- казао је Радуновић.

Он је навео да је Црна Гора кренула у транзицију власти након 30. августа прошле године.

Радуновић је рекао да сматра да је ЕК требало да буде мало више толерантна према новим властима јер је требало промијенити доста тога што је ДПС режим урадио у претходном периоду, а што су, како је казао, биле озбиљње кочнице за убрзани напредак Црне Горе у европским интеграцијама.

- Нажалост, ова Влада није имала политичког капацитета, ни подршке у парламенту за неке озбиљније помаке, из простог разлога што велики дио парламентарне већине није био задовољан њеним радом, нити одлучношћу да се бори са организованим криминалом и корупцијом на начин који је очекиван од побједника прошлогодишњих избора- навео је Радуновић.

Извјештај ЕК, како је додао, доста прецизно указује на све проблеме којих су и сами свјесни.

- Али за озбиљније напредовање треба јака политичка подршка јакој влади, која ће да буде састављена од људи који имају политички ауторитет и могу да вуку озбиљније и крупније потезе него што је то радила ова Влада, која се више трудила да преживи, него што се бавила реформама- поручио је Радуновић.

Одговарајући на питање да ли очекује да дође до политичког дијалога, имајући у виду да су у извјештају акцентовани политичка поларизација и подјеле између власти и опозиције и унутар саме парламентарне већине, Радуновић је навео да људи који припадају различитим идеологијама сада сједе заједно и да се сва разнородност Црне Горе види у парламентарној већини.

Он сматра да је на дуге стазе то добро.

- Доста је било једноумља, које је на неки начин партнерима из ЕК дјеловало као стабилност, али нама из Црне Горе је дјеловало као диктатура- казао је Радуновић.

Он је указао да двотрећинска већина мора бити обезбијеђена за кључна именовања носиоца правосудних функција. Међутим, како је рекао Радуновић, основ за то је да се прије тога владајућа већина договори око организације власти.

- И да онда са опозицијом покуша да нађе заједнички језик око недостајућих гласова, тако што ће се, по уобичајеним демократским методама, свако суздржати од максималистичких захтјева- навео је Радуновић.

Он је поручио да сви који желе добро Црној Гори треба да нађу заједнички језик и изаберу праве људе на мјеста која су врло битна у наставку реформи и напредовању ка ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 01:27