Александар Раковић / - SSS
12/08/2021 u 13:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Раковић: Кривокапић може да се онесвијести када буде потписивао Темељни уговор

Овај историчар је потврдио да су спрони чланови 11 и 13 Темељног уговора, као и преамбула, и да не очекује да он буде потписан ове године

Историчар Александар Раковић изјавио је данас да није познато колико је црногорски премијер Здравко Кривокапић урадио верзија Темељног уговора, колико тих текстова циркулише у јавности и за који ће, на крају, Влада рећи да је прави, истичући да Кривокапићу не треба вјеровати.

- Кривокапићу се уопште не може вјеровати. До посљедњег моменмта му се не може вјеровати, чак ни у моменту када узме оловку да потпише Темељни уговор, који је претходно усаглашен. Он може да има неки изговор, да се онесвијести или да му позли и да га не потпише. Он може тако далеко да иде и већ је ишао - каже Раковић.

Овај историчар је потврдио да су спрони чланови 11 и 13 Темељног уговора, као и преамбула, и да не очекује да он буде потписан ове године.

Раковић, сматра се да ће налаз стручне комисије бити знатно обимнији од Кривокапићевог предлога Темељног уговора који садржи девет страна текста.

С обзиром на научну компетентност ове комисије и уобичајени опсег трајања проучавања овог проблема, очекујем да би стручна комисија прву верзију свог налаза, са сугестијама и примедбама, могла да пошаље Синоду СПЦ отприлике до децембра 2021.

Чланови Синода СПЦ би потом добили тај материјал који би надаље проучавали, а извесно је да због јануарског календара 2022 – који је пребогат празницима – тешко да би у том месецу било простора за подробну дискусију и одлуку Синода СПЦ, додаје Раковић.

С тим у вези, наводи Раковић, могло би се очекивати да Синод СПЦ у фебруару утврди начелни закључак а потом до марта-априла 2022. са стручном комисијом до краја усагласи документ који би могао бити послат Кривокапићу, да га прими негде у мају 2022.

Дакле, закључује Раковић, с потписивањем Темељног уговора не може се журити, осим ако се Кривокапић не врати претходној усаглашеној верзији. У том случају би Темељни уговор могао бити потписан за један једини дан

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:01