Ranko Krivokapić / - FOTO: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
30/06/2022 u 17:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ranko Krivokapić u Madridu: Samit predstavlja prekretnicu u jačanju Alijanse

Krivokapić je ukazao na tri glavna zadatka Alijanse koja se odnose na odvraćanje i odbranu, prevenciju i upravljanje krizama i kooperativnu bezbjednost.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvuje na NATO samitu koji se održava u Madridu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Kako se navodi, ministar Krivokapić govorio je na sesiji iza zatvorenih vrata o bezbjednosti Mediterana, koja je održana tokom radne večere na nivou ministara vanjskih poslova, uz prisustvo šefova diplomatija Kraljevine Jordan i Islamske Republike Mauritanije.

Iz Ministarstva vanjskih su kazali da je šef crnogorske diplomatije prenio punu podršku Crne Gore usvajanju Strateškog koncepta Alijanse, kojim se reafirmišu vrijednosti NATO-a i apostrofira ključna svrha Saveza da obezbijedi kolektivnu odbranu zasnovanu na pristupu od 360 stepeni.

Na toj liniji, on je ukazao na tri glavna zadatka Alijanse koja se odnose na odvraćanje i odbranu, prevenciju i upravljanje krizama i kooperativnu bezbjednost.

U saopštenju se navodi da je na prethodnom sastanku NAC-a, usvojena Deklaracija u kojoj se navodi da saveznici stoje zajedno u jedinstvu i solidarnosti, čime potvrđuju trajnu transatlantsku vezu između nacija. U dokumentu se, između ostalog, navodi da ovaj Samit predstavlja prekretnicu u jačanju Alijanse i ubrzanju njenog prilagođavanja izazovima.

Ministar Krivokapić sastao se sa šefom diplomatije Gruzije Ilijom Darčijašvilijem.

Kako se navodi, tom prilikom, pozdravljeno je učešće Gruzije na Samitu kao partnerske države, te konstatovano da dobre odnose dvije države, odlikuje zajednička evropska vizija. Prenijeta je snažna podrška Crne Gore evropskim aspiracijama Gruzije, te istaknuta spremnost za unapređenje bilateralnih odnosa u oblastima ekonomije i turizma.

Ovakve sesije iza zatvorenih vrata su prilika za puno bilateralnih razgovora sa učesnicima tokom prekida oficijelnog rada.

Pripadanje NATO porodici je otvorilo puno političkih prilika da u direktnom i prijateljskom razgovoru Crna Gora afirmiše i svoje aktivnosti na brzom učlanjenju u EU.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:30