Endrju Roling / - ATLANTSKI SAVEZ
04/10/2024 u 15:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Roling: NATO-u je potrebno jako rukovodstvo u Crnoj Gori, ostajemo posvećeni Balkanu

NATO je potpuno posvećen Crnoj Gori koja je njen ključni dio, a za Alijansu je važno da u Crnoj Gori postoji jako rukovodstvo, poručio je general-pukovnik Endrju M. Roling, zamjenik predsjednika Vojnog komiteta NATO-a tokom razgovora sa Jasminom Kos, na 2BS Forumu.

Iako je nakon deset godina došlo do promjene generalnog sekretara NATO, Roling smatra da nema promjena u smislu ukupnih napora, te da NATO promovišu bezbjednost širom Evrope.

Govoreći o ruskom uticaju u regionu, te upitan da li NATO ima mehanizme da se odupre ruskom uticaju, Roling je rekao da ne treba razmišljati kako ćemo to uraditi, već vidjeti kako smo to već radili.

- Rusija je imala snažan sajber napad na Crnu Goru, a NATO je zajedno sa Crnom Gorompreduzeo snažne mjere da se tome odupre. To je bio način da se pomogne Crnoj Gori, a sve 32 članice su pomogle u toj situaciji. Rusija širi dezinformacije i koristi druge načine da našu odlučnost oslabi, ali Alijansa i Crna Gora zajedno, obezbjeđuju sigurnosno kolektivno okruženje - kazao je Rolling.

Upitan o radu oružanih snaga u Crnoj Gori i da li se smjene mogu odraziti na njeno djelovanje, Roling je rekao da je NATO potrebno jako rukovodstvo u Crnoj Gori.

- Daću vam objektivnu ocjenu, prethodna dva mjeseca element crnogorskih snaga je bio na obukama u Njemačkoj. To je bio dio  veće američke brigade i bili su fenomenalni tokom te vježbe i to je način da se na djelu pokaže spremnost crnogorskih oružanih snaga. Crna Gora takođe doprinosti misiji u Iraku i na Kosovu, što je veoma važno - podvukao je Roling.

Crna Gora u najboljoj poziciji, ali proces nije auto-pilotski, već traži rezultate

Roling je pozdravio odluku crnogorskih vlasti da povećaju izdvajanje za odbranu na više od dva odsto, kao i ulaganje u  osavremenjivanje oružanih snaga, te ocijenio da je Crna Gora na dobrom putu da održi oružane snage spremnim.

Govoreći o rizicima na Balkanu, Roling je rekao da je  NATO posvećem Zapadnom Balkanu.

- Iako je Crna Gora bezbjedna zemlja, postoje akteri koji to pokušavaju da podrivaju, ali NATO je posvećen i imamo isto prisustvo kao i tokom ranijeg perioda. Razloga za zabrinutost na Balkanu ima, jer postoje i elementi nestabilnosti, ali je zato NATO još više spreman za sve što nam može doći - istakao je Roling.

On je ocijenio da je rat u Ukrajini neposredna prijetnja Balkanu, ali da je nestabilnost na Balkanu dugo prisutna.

- Važno je da ne dozvolimo nestablnost, zato promovišemo stabilnost u ovom regionu - zaključio je Roling.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 15:50