Odbor za međunarodne odnose i iseljenike / - FOTO: SKUPšTINA
29/05/2024 u 13:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rot: Njemačka sa sigurnošću vjeruje u put Crne Gore ka Evropskoj uniji

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Duško Stjepović, zamjenik predsjednika Admir Adrović i članovi Odbora Seid Hadžić i Abaz Dizdarević sastali su se danas sa predsjednikom Odbora za vanjske poslove Parlamenta Njemačke Mihaelom Rotom (Michael Roth), koji boravi u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori.

Tom prilikom je, kako je saopšteno iz Skupštine, predsjednik Odbora Stjepović istakao doprinos Skupštine u dijelu evropskih integracionih procesa, u susret dobijanja Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila (IBAR).

- Uz očekivanje nastavka nedvosmislene podrške Njemačke našem evropskom putu, Stjepović je pozvao na konkretnu posvećenost politici proširenja, s ciljem da Crna Gora što prije bude punopravna članica Evropske unije - dodaje se u saopštenju.

On se osvrnuo na dobre bilateralne odnose dvije zemlje, koji su osnaženi partnerstvom u NATO savezu i saradnjom koja je posebno značajna u trenutnom geopolitičkom kontekstu.

- U skladu sa strateškim pravcem crnogorske vanjske politike, predsjednik Odbora je naglasio važnost kontinuiranog usklađivanja sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, u čemu se Crna Gora bez izuzetka pridružuje stavovima i odlukama EU - navodi se.

image

Mihael Rot

- FOTO: SKUPšTINA

Izražavajući otvorenost za jačanje parlamentarne saradnje Bundestaga i Skupštine, Stjepović je naglasio značaj redovne komunikacije zakonodavnih institucija i parlamentaraca, a zajednički je konstatovano da parlamentarna diplomatija igra važnu ulogu.

Milatović-Rot: Crna Gora da iskoristi priliku i postane prva sljedeća članica EU

Predsjednik Odbora za vanjske poslove Bundestaga Rot poručio je da očekuje da Crna Gora konsekventno i brzo završi reformski put, kako bi postala članica Evropske unije, uz ocjenu da 2028. može biti realistična godina za pridruživanje Uniji.

Ocjenjujući da je situacija u regionu veoma zabrinjavajuća, Rot je istakao da je Crna Gora „svetionik na Zapadnom Balkanu koji će ostalim državama dati podsticaj“, te da Njemačka sa sigurnošću vjeruje u put Crne Gore i sa pažnjom prati dešavanja na Zapadnom Balkanu.

image

Odbor za međunarodne odnose i iseljenike

- FOTO: SKUPšTINA

Poslanik Bundestaga je ohrabrio članove Odbora da međusobno sarađuju sa kolegama iz država članica EU, te da izgrađuju i unapređuju odnose sa parlamentima sa kojima još uvijek nije uspostavljena frekventna saradnja.

- Sagovornici su diskutovali i o aktuelnim dnevnopolitičkim dešavanjima u zemlji, uz jednoglasni stav da je najveća vrijednost i bogatstvo Crne Gore u njenom građanskom karakteru, i njegovanju multietničkog, multivjerskog i multikulturalnog sklada - zaključuje se u saopštenju.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

02. jul 2024 01:37