Beč / Shutterstock
06/07/2024 u 12:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

SAD podržavaju namjeru Crne Gore da razvije antikorupcijsku strategiju

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju namjeru Crne Gore da razvije antikorupcijsku strategiju, piše u odgovoru otpravnice poslova u Stalnom savjetu u Beču Ketrin Bruker na izvještaj šefice misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag.

Otpravnica poslova u Stalnom savjetu u Beču Ketrin Bruker kazala je da je partnerstvo Vag sa Vladom Crne Gore od ključne važnosti za tu organizaciju i za evropske aspiracije Crne Gore.

- Želimo Crnoj Gori sreću u njenom cilju da do 2028. godine postane 28. članica Evropske unije. Crna Gora je važan saveznik SAD i NATO-a i živa multietnička demokratija. Vi i vaš tim ste sastavni dio uspjeha Crne Gore u sprovođenju vitalnih nacionalnih reformi. Vaše angažovanje u Parlamentu na obuci osoblja parlamentarnih odbora i Državnoj izbornoj komisiji na razvijanju kampanja za edukaciju birača i obuci osoblja na dan izbora doprinijelo je otpornijim demokratskim institucijama. Izbori 2023. godine bili su konkurentni, dobro vođeni i poštovali su osnovne slobode. Mirna tranzicija vlasti nakon izbora pokazala je vrijednost vaših napora - ukazala je Bruker.

Kako je navela, pozdravljaju to što se akcenat stavlja na primjenu izbornih reformi koje preporučuje ODIHR, uključujući povećanje transparentnosti izbora i osiguravanje da osobe sa invaliditetom mogu da glasaju.

- Takođe podržavamo vaš rad sa crnogorskim vlastima i novinarskim samoregulatornim tijelima na suzbijanju govora mržnje uz poštovanje slobode izražavanja, kao i vaše napore da poboljšate kapacitet i transparentnost medija i bezbjednost novinara. SAD prepoznaju korake koje je Crna Gora napravila u borbi protiv korupcije, koja je ključna za ekonomski rast i razvoj. Podržavamo namjeru Crne Gore da razvije nacionalnu strategiju za borbu protiv korupcije. Vlada je takođe izvršila značajne reforme vladavine prava, uključujući usvajanje 12 zakona i amandmana za jačanje antikorupcijskog zakonodavstva i povećanje nezavisnosti pravosuđa - ukazuje Bruker.

Crna Gora napredovala u borbi protiv korupcije, ali su neophodne dalje reforme

Kaže da je NVO sektor ključni aspekt demokratske otpornosti, stabilnosti i sposobnosti da se Crna Gora suprotstavi stranom zloćudnom uticaju.

- Uključujući napore Rusije da posije podjele i promoviše nestabilnost kroz operacije uticaja i kampanje dezinformisanja. Angažman vašeg tima sa partnerima iz civilnog društva pomaže u održavanju te snage. Znamo koliko je teško da efikasno sprovedete svoj mandat bez jedinstvenog budžeta. Radeći pod fiskalnom prinudom, postignuća vašeg tima su još impresivnija. Ponovo pozivamo sve delegacije da odobre predsjedavajući Jedinstveni predlog budžeta za 2024. godinu - istakla je Bruker obraćajući se šefici misije OEBS-a u Crnoj Gori Dominik Vag.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 19:13