Стејт департмент / - интернет
19/06/2021 u 08:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД поздравиле усвајање Резолуције о Сребреници

Бурне реакције оптеретиле су релације Црне Горе и Србије и подручје Балкана након што је црногорски парламент усвојио Резолуцију којом се забрањује негирање геноцида почињеног у Сребреници и сменио доскорашњег министра правде

Амерички Стејт департмент поздравио је Резолуцију о Сребреници усвојену у Скупштини Црне Горе.

„Став Сједињених Држава о том питању је дуготрајан и непоколебљив. То болно поглавље европске историје никада не смије бити негирано нити заборављено“​, навео је портпарол Стејт департмента у одговору на упит „Гласа Америке“ да прокоментарише усвајање резолуције и смену црногорског министра правде Владимира Лепосавића.

Бурне реакције оптеретиле су релације Црне Горе и Србије и подручје Балкана након што је црногорски парламент усвојио Резолуцију којом се забрањује негирање геноцида почињеног у Сребреници и смијенио доскорашњег министра правде.

Смјену Лепосавића покренуо је председник Владе Здравко Кривокапић, због изјава у којима је релативизовао геноцид у Сребреници.

У Резолуцији о Сребреници наведено је да се на том подручју током рата у Босни и Херцеговини догодио геноцид. У тексту је наведно да је на тлу Европе после Другог свјетског рата, убијено више од 8.000 цивила бошњачке националности.

Резолуцијом, чији је предлагач Бошњачка странка Црне Горе, забрањује се јавно негирање постојања или умањење геноцида у Сребреници а 11. јул је проглашен Даном сјећања на жртве Сребренице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 10:46