eu evropska unija zastava logo ilustracija / CVE - CHRISTOPHE VANDER EECKEN
21/09/2021 u 18:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Самит ЕУ - Западни Балкан 5. и 6. октобра у Словенији

Самиту ће претходити неформална вечера шефова држава или влада ЕУ

Самит ЕУ-Западни Балкан биће одржан 5. и 6. октобра у Словенији на Брду при Крању, саопштено је из Савјета Европске уније (ЕУ), преноси Портал РТЦГ

Домаћин Самита биће предсједник Владе Словеније Јанез Јанша, а тај догађај окупиће шефове држава или влада земаља чланица ЕУ и њихове колеге са Западног Балкана.

Самитом ће предсједавати предсједник Европског савјета Шарл Мишел, који ће представљати ЕУ заједно са предсједницом Европске комисије (ЕК), Урсулом фон дер Лајен.

Како је раније саопштено из Европске комисије, Самит ће бити важна прилика не само за потврду европске перспективе Западног Балкана и даљу интеграцију региона, већ ће дати додатни подстицај имплементацији Економског и инвестиционог плана, „који је у сржи ангажмана ЕУ са регионом“ .

Самиту ће претходити неформална вечера шефова држава или влада ЕУ.

Седмицу прије Самита у Словенији, предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен посјетиће свих шест земаља Западног Балкана, како би “послала снажан сигнал посвећености процесу приступања“. Лајенова ће, како је најављено, у Црној Гори боравити 29. септембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 00:50