Spajić - Sančez / - X/PEDRO SANčEZ
10/07/2024 u 19:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sančez: Spajićeva politika vodi Crnu Goru u EU

Sazrelo je vrijeme da Crna Gora postane 28. članica Evropske unije, a politika premijera Spajića vodi zemlju u tom pravcu, saopštio je premijer Španije Pedro Sančez tokom susreta sa premijerom Milojkom Spajićem na marginama NATO Samita koji se održava u Vašingtonu.

Predsjednik Vlade je tokom razgovora istakao značaj učlanjenja Crne Gore u Evropsku uniju te na toj liniji zahvalio Španiji na podršci tokom prethodnih sedam mjeseci. Dobijanje IBAR-a, kako je kazao, jednako je važno za Crnu Goru koliko i za samu Evropsku uniju te na toj linjij iskazao očekivanje da će završna faza pregovaračkog procesa doprinijeti punoj transformaciji Crne Gore u zrelu i ekonomski osnaženu državu članicu.

Premijer Španije je pozdravio “izuzetan napredak Crne Gore” i kazao da je svojim članstvom u NATO, dostizanjem izdvajanja od preko dva odsto BDP-a za odbranu ali i dosljednim sprovođenjem politika Saveza u svim oblastima Crna Gora pokazala da je “zemlja na koju Evropska unija može da računa”.

- Sazrelo je vrijeme da Evropska unija dobije 28. državu članicu, poručio je Sančez.

Dvojica premijera saglasni su i da je odnosima Crne Gore i Španije potreban novi zamajac te istakli potrebu inteziviranja ekonomskog dijaloga u narednom periodu. Na toj liniji dogovoreno je da kao dvije meditaranske zemlje i Crna Gora i Španija intenziviraju saradnju u oblasti turizma i hotelijerstva, dok je premijer Sančez prenio i interesovanje španskih kompanija za projekte u Crnoj Gori.

Sagovornici su izarazili zadovoljstvo učešćem na istorijskom Samitu NATO-a u Vašingtonu i ponovili opredijeljenost da i u daljem djelovanju doprinose ciljevima Alijanse njamoćnijeg odbrambenog saveza na svijetu.

Ivanović u Vašingtonu: Transatlantsko partnerstvo važno za stabilnost regiona

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:33