/ Сједница Одбора
27/09/2021 u 15:33 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Абазовић: Вељовић већи јунак од оних који су пили чивас на Цетињу; Брђанин: Док сам директор полиција је ван политике

Ако ми неко каже да животе грађана доводимо у опасност, нисам спреман да кажем идемо главом кроз зид па шта нам Бог да, ја то нећу, казао је Секуловић

Одбор за безбjедност и одбрану одржао је контролно саслушање челника безбjедносног сектора поводом поступања припадника Управе полиције, безбједносног сектора и одбране на Цетињу, на дан 4. и 5. септембра 2021. године. Контролно саслушање иницирао jе предсjедник Одбора Милан Кнежевић.

Потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, казао је д не сједи у Влади српске цркве, већ у Влади Црне Горе, те да је постојао ризик по живот доласка Порфирија. Министар МУП-а Серегеј Секуловић навео је да чега разрјешење 20 и кусур дана, те да ако ми неко каже да су животи доводе у опасност, он није спреман да кажем "идемо главом кроз зид па шта нам Бог да". Директор Управе полиције Зоран Брђанин навео је да је критичне ноћи понудио оставку: "било је различитих мишљења и ставова, рекао сам ако неко од мојих помоћника сматра да акција може бити спроведена без ризика на други начин, ја ћу поднијети оставку, Нико није то прихватио, сви су остали професионално уз мене".

Рашко Коњевић је рекао Абазовићу, током сједнице, да му је рекао да је подстрекивач, па га је зато питао: "Ако сам ја подстрекивач, зашто су на мјерама тајне службе по основу екстремизма Милан Кнежевић и Андрија Мандић ".

Саслушани су потпредсjедник Владе Дритан Абазовић, Министар унутрашњих послова Сергеj Секуловић, министарка одбране  Оливера Ињац, иректора Управе полициjе Зоран Брђанин, директора Агенциjе за националну безбjедност Деjан Вукшић и вршиоц дужности генералног директора Директората за заштиту и спашавање Миодраг Бешовић.

image
Милан Кнежевић

ТОК  УЖИВО:

Један дио сједнице свакако мора бити затворен за јавност, тај дио ће бити одржан у глувој соби. То је одлучио предсједник Одбора 15. септембра.

- Први дио сједнице биће отворен за јавност, а говориће Абазовић и Секуловић- казао је Кнежевић, а потом су то и чланови Одбора изгласалиу.

image
Брђанин, Секуловић, Ињац, Абазовић, Вукшић и Бешовић

- Сматрам да нема потребе правити било какву апокалипсу од догађаја са Цетиња. Крајњи резултат дешавања је повољан по Црну Гору, без обзира што остаје горак укус јер добронамјерним грађанима није до сукоба. У будућности сви треба да дамо допринос да се повећа степен толеранције друштва. Желим, као и већина вас, да видим Црну Гору без понављања таквих сцена. Гледано са аспекта безбједности, то је био скуп високог ризика, нема дилеме. Мислим да је свакоме јасно. Истражње радње ће показати тако нешто. Ова битка је добијена на рачун грађана , сачуван је мир и нисмо изгубили ничији живот. Није било тежих повреда по грађане. Команда није изашла из законских оквира, они који су имали могућност законску да командују су командовали, да је било различитих мишљења јесте. Не видим ништа спорно. Медији су покушали да хушкају народ да се изазове грађански рат, криминалне структуре су жељеле сукобе... Нисмо имали продужени сукоб ни у другим градовима. Мислим да се све извело на крају на добар и професионалан начин. Ово је земља свих нас, свако њено нарушавање иде свима нама на штету. Сматрам да је истина најбољен оружје које може да се искористи против лавине неистина које покушавају да се пласирају против онога у ком људи желе постати генерали после битке. Неким системом накнадне памети поједини желе нарушити кредибилитет сектора безбједности- истакао је Дритан Абазовић.

image
Дритан Абазовић

- Ово је била једна од ституација "Била и не поновила се". Ово је била најтежа и анјризичнија кризна ситуација од када сам министар. Понашање полиције било је пропорционално, употреба силе је била сразмјерна, сваки случај испитиваће се за себе. Цетињски догађаји су последица једне лоше политичке климе, недостатка политичког дијалога, бруталног сукоба на више фронтова који може да нас доведе до губитна људских живота, тога ме је било страх. Да се то десило, тога дана би сахранили Црну Гору. Ланац командовања је функционисао у складу са законом, а ја сма рекао да ћу тако радити и да нећу одступити ни милиметар. Савјест ми је мирна, свакога могу да погледам у очи. Црна Гора овако подијељена тешко може даље. Забринут сам за судбину Црне Горе. Право је мало чудо да сам опстао као министар уз овакве услове. Ова цетињска епизода надам се да ће да нас опамети, ако не, тај крст ћемо ности сви до краја живота јер ћемо уништити будућност нашег потомства- нагласио је Сергеј Секуловић.

image
Сергеј Секуловић

- Покушајима дезинформисања јавности и стварања шире несигурности грађања, довођењем упитним чин употребе војног хеликоптера тежи се створити једна веома необјективна слика стварности. Ја ћу говорити како сам ја то урадила,  а како је радио раније бивши министар Бошковић - истакла је Оливера Ињац.

image
Оливера Ињац

- Сједнице које се тичу Агенције за националну безбједност не смију и не могу бити отворене за јавност- казао је Вукшић позивајући се на законску одредбу.

image
Дејан Вукшић

- Мој лични став је да сједница треба да буде отворена за јавност. Међутим, постоје ствари које су означене степеном тајностин и морамо да поштујемо закон. Стварно произилази да су после битке сви генерали. Већина ставова се доноси на основу онога што се презентује, а мени је драго што људи све не знају јер би било стресно. Ово је био један од најизазовнијих задатака за МУП и УП, и захваљујући доминантно припадницима Управе полиције обављен је без капи крви. Стојим иза тога да су постојале планиралне припремне реализоване радње усмјерене за изазивање насиља, имамо доказе и ја ово говорим са одговорношћу. Ћутао сам читаво вријеме. Какав год суд донијели наш императив је био искључиво људски животи. Полиција је, бар док сам ја на њеном челу, ван политике и тако ће и бити- навео је Брђанин.

image
Зоран Брђанин

- Пилоти немају полицијска овлашћена, дужни су да управљају хеликоптером по наређењима Управе полиције. Тога дана се то није десило, иако су ме увјеравали да ће се десити. Покренуо сам поступак за непоступање и повреду службене дужности, дисциплинска одговорност. Тога дана сам сходно договору са Министром добио наређење да се хеликоптер ставио на употребу Управи полиције и поступио сам по наређењу- казао је, поред осталог, Бешовић.

image
Миодраг Бешовић

- До 24. септембра према Одјељењу за унутрашњу контролу полиције Савјету за грађанску конторлу полиције  и Омбудсману поднешено је више од 35 притужби које се одоносе да прекорачење овлашћења- казао је Мевлудин Нухоџић.

image
Мевлудин Нухоџић

Предраг Бошковић је истакао да има много да се каже о догађајима, али да је оичигледно да имамо Владу која није Влада Црне Горе, већ српске цркве. Навео је да је то доказано и јуче.

- Главна одлика овог извјештаја је намјера прикривања истине командног ланца и поступања припадника полиције. Извјештај врви од нелогичности и аматеризма- сматра Бошковић, који је потом пустио аудио снимак везе полиције гдје се чује да је "било пуцања у подножју код кућа, шенлучење, другога није било". Тиме наводи да није тачно да је пуцано на полицију.

Додао је да Влада нема кредибилитет и да се Александар Вучић са Владом Црне Горе понаша као са луткарским позориштем.

- И ви на то насједате- нагласио је Бошковић.

image
Предраг Бошковић

- У материјалу који нам је јавно достављен, извјештај МУП-а страна трећа, "... па су безбједносне процјене израђене од стране Управе полциије и Агенције за националну безбједност биле изразито негативне..." Питао бих Вукшића да ли је неко од посланика у овој сали на мјерама тајног надзора по основу екстремизма и тероризма - рекао је Рашко Коњевић.

Кнежевић је замолио Коњевића да поставља питања чији одговори могу бити јавни, те да на затвореној сједници поставља питања чији одговори не могу бити јавни.

- Шта су званичне процјене надлежних, АН и УП, да ли је било пријетње Порфирију, поводом информације д је био мета снајперског напада... Моје питање је да ли вам је премијер издавао нека наређења, уколико јесте у којој форми и како сте поступили према њему. Шта је било предлог надлежних служби везано за дешавања 4. и 5. септембра? Питао бих Брђанина да ли га је предсједник Владе звао да му изда налог да се неки грађанин лиши слободе, не говорим о поступку Веселина Вељовића који заслужује санкцију сходно закону, али ме интересује да ли је премијер обмануо јавност саопштавајући да је издао наређење да се он лиши слободе, или сте били у комуникацији или је то урадио преко неких ваших помоћника. Питао бих Секуловића да ли постоји опрема за прислушкивање ван државних органа како то тврди Здравко Кривокапић који је казао да трага за том опремом. Да ли је тачна информација предсједника Владе да је неко желио да га ухапси, тврдио је да му је спремано хапшење. Секуловића бих питап да ли му је предсједник Владе издавао налоге за поступања везано за Цетиње, ако јесте шта сте предузели и у којој форми су вам ти налази исказивани. Абазовићу да ли је тачно да сте имали комуникацију са предсједником друге нама сусједне државе - питао је Коњевић.

image
Рашко Коњевић

Владмири Мартиновић казао је да мир нема цијену и да су показали и доказали како се штити Уставни поредак, а да је ипак мир сачуван како је то једино и било могуће у складу са Усатвом Црне Горе. Додао је да је Мило Ђукановић подстицао на немире.

- Његова и одговорност Веселина Вељовића је много већа. Нећемо дозволити да они који су радили све да до устоличења не дође, да предствљају да је њиховом заслугом дошло до устоличења, то је лицемјерно. Користили су се медији Вучића како би се ширила пропаганда и велика лаж да се спремао атентат на Порфирија - казао је он.

image
Владимир Мартиновић

Иван Брајовић је истакао да је Цетиње 4. и 5. септембра кулминација подјела. Сматра да ако је неко од надлежних предлагао да се одгоди устоличење и да се не одржи, мисли да је нудио праву ствар и залагао се за праву ствар.

- Без обзира што се овако завршило, није требало да се деси. Ко је и поред такве процјене инсистирао да Цетиње буде мјесто гдје ће се устоличење одржати. Да ли су службеници УП фотографисали маскирана лица која се помињу у извјештају, а за која су сматрали да имају намјеру да их нападну. Да ли полиција спроводи истрагу ко је од службеника дао нетачну информацију Јавном сервису да су окупљени грађани пуцали у правцу полиције. Директор Јавног сервиса је рекао да је то добио од полиције. Очекујем да добијемо причу о томе како се ставио војни хеликоптер на располагању цркви Србије за устоличење. Вјерујем да Савјет за одбрану није засједао о овоме. Зашто није саслушан и позван на одговорност Порфирије због изјаве да је био угрожен од снајпера. То су демантовали челници безбједносног сектора. Да ли је тачно да је директор Управе полиције одбио да руководи акцијом, у једном трену, и да је руковођење преузело друго лице. Овала Влада слави битке које је добила на рачун грађана Црне Горе - нагласио је Брајовић, поред осталог.

image
Иван Брајовић

Милош Конатар захвалио се надлежнима што су очували мир у Црној Гори. Истакао је да је најважнији и највећи резултат што је сачуван грађански мир.

- Зашто се дешавају напади на Сектор безбједности? Могу бити мотивисани или преузимањем контроле над Сектором, или да се да вјештачко дисање криминалним клановима, или заустављањем европског пута Црне Горе, или да се Сектором управља ван Црне Горе. Колика је пријетња постојала и у којој мјери би последице, које су спријечене избјегнуте, могле бити и утицале на грађански мир у Црној Гори- нагласио је Конатар.

image
Милош Конатар

Драган Ивановић казао је да је ово тест и показатељ колико је наша служба спремна и за и озбиљније ситуације.

- Најмање је Цетињана било тај дан. Виђена су возила даниловградских и никшићких регистрација. Позивам све да будемо ти који ће дат примјер како се ствари могу дешават мирно и демократски - додао је он.

image
Драган Ивановић

- Скуп је био мирно грађанско окупљање. Полиција је тамо радила свој посао професионално уз тешке околности. Радили су оно што је одлука руководства. Ко су људи који су се налазили у Манастиру са оружјем, а наводно су имали ознаке друге државе- навео је, поред осталог, Бранко Чавор.

image
Бранко Чавор

- Нису на Цетињу били организованиграђански, већ политички протести који су имали за циљ дестабилизацију Црне Горе. Учествовали су политичари, крминалци одани бившем режиму, полицајци... Полиција првих 40 сати није реаговала. Имали смо мјесец дана, 15 дана, које ризике све ово носи и пустли смо да дође до ризика. Једина је срећа што се грађани нису одазвали- казао је  Мило Божовић.

image
Мило Божовић

- У безбједносном сектору се ствари мјењају на боље, али не довољно у складу са повећаним степеном политичке воље. Проблем је останак неких појединаца на битним мјестима, који су лојални бившем режиму, остали су лојални њима. Питам да ли сте били за одлагање устоличења, да ли сте и ако јесте зашто сте били против употребе хеликоптера... Да ли је предлаган сусрет Кривокапића и Ђукановића ту ноћа- рекао је и питао Драган Краповић.

image
Драган Краповић

Предсједник Одбора Милан Кнежевић питао је припаднике некадашње власти, подијелио дилему, који су покривали битне функције,"шта би се десило да  су 16. октобра 2016. године лидери Демократског фронта ставили гуму од тротинета испред Скупштине, и то не да је запале".

- Мени је то врло важно да знам јер сам био осуђен пет година за државни удар, оптужили су ме за скуп који се није десио, да сам хтио да ухапсим Мила Ђукановића, уђем у Скупштину, а ако неће он да пристане да га ухапсимо и да га убијем. На начин да му кажем "дођи овамо ти дугачки и од сад си ухапшен, а ако нећеш да будеш ухапшен ми ћемо да те убијемо" - додао је Кнежевић.

Питао је Абазовића да ли је ишта урадио према лицима, за која пише према извјештају да су имали наоружање, "пошто има елемената терористичког удруживања", и да ли је ишта тужилаштво урадило на основу извјештаја.

- Ако је тачан извјештај тужилаштво је требало да ухапси најмање 30 људи и то Више или Специјално тужилаштво, а не основно. Како је могуће да поред барикаде може да прође Мило Ђукановић и Миливоје Катнић... Веома ми је важно да знам да ли сте ви учествовали у пузајућем државном удару на начин што сте одбили наређена премијера, то сам чуо од њега. Секуловићу онда ви и Брђанин треба да будете ухапшени. Ја сам био у Влади, позвао ме премијер, нисам вас видио тамо Абазовоћи, Секуловићу и Брђанину, можда сте били у некој другој соби, јер је Влада дјеловала као хотел са двије собе. Влада ми је више личила на неку покајницу. Интересује ме да ли сте спровели мјере према полицијском функционеру Зорану Улами који је пријетио полицајцима и пријето им да морају да се помјере- истакао је Кнежевић.

image
Милан Кнежевић

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА - ДРИТАН АБАЗОВИЋ: 

- Ја не сједим у Влади српске цркве, већ у Влади Црне Горе. Имам поштовање према СПЦ, према ЦПЦ и према свима. Сви све желите да свалите на УРУ, и једна и друга страна. Полицијом је командовао Зоран Брђанин. Да имамо тужилаштво другачије степен ризика би био мањи, да смо имали тужилаштво које је спремно да процесуира оне против којих имамо доказе. Не кријте се иза људи који псују муслиманску мајку, то су људи које користите за једнократну употребу... Молотовљев коктел је бачен на полицију, није бачен у 5 ујутру, већ касније. Подржавам одлуке менаџмента Управе полиције што се тиче тога што полиција није реаговала раније. Причао сам са митрополитом неколико пута, нисмо га наговарали ништа. Његов став је био јасан гдје жели да се устоличи... Да ли је постојао ризик по живот доласка Порфирија, јесте. Тврдим да је као мету потребно било иницирати људе који имају највећи значај. Нисам чуо нити имао оперативних података да је био спреман снајпер, али да ли је неко друго средство нека покаже истрага...Неколико људи је заробило цијелу државу. Ја не знам да ли је неко од функционера тражио од митрополита да се одложо или премјести устоличење. Морали смо да упозоримо на неке проблеме. Није наше да одређујемо цркви гдје ће да одржи неки вјерски ритуал- истакао је он.

image
Дритан Абазовић

- Размишља ли неко о Црној Гори овдје?! Ја тврдим одговорно да су постојале озбиљне пријетње за продужени суков који је Црну Гору требао дестабилизује. Желио бих да се одвоје људи који имају демократско право да протестују, и људи који су безбједносно интересантна лица. Уз сву ту кривичну одговорност коју мора да носи Веселин Вељовић он је показао да је већи јунак од свих ових ДПС-а који су га подстрекивали којих није било ниђе, он је рекао да ће да дође и дошао је. Други су пили чивас и сједали у градску кафану. Не браним га, али је показао више него они који су га подстрекивакли. Хапшење Вељовића није наредио премијер. Улога тужилаштва бескрајно срамна. Налога премијера према мени није било - навео је Абазовић.

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА - СЕРГЕЈ СЕКУЛОВИЋ: 

- Када сам чуо двије процјене безбједности од стране АНБ-а и УП, рекао сам да сам става да су се стекли сви услови да се било какво окупљање и устоличење одложи. Мислим да то није акт издаје, већ потпуно нормално и рационално понашање министра. Понио сам се одговорно. То не значи да сам био за забрану и одлагање устоличења као чина. Држава мора свакоме да омогући свима коришћење Уставних права. Све сам од себе дао ових десет мјесеци да браним оперативну независност полиције...Ја сам неко ко чега разрјешење 20 и кусур дана... У моменту када су постојале оперативне информације из више извора, одлучио сам да вјерујем менаџменту Управе полиције и да будем на њиховим позицијама јер тада доводимо у питање животе жена и дјеце који су изманипулисани. Ако ми неко каже да све то доводимо у опасност, ја нисам спреман да кажем идемо главом кроз зид па шта нам Бог да, ја то нећу. Не осјећам се као издајник, већ као неко ко воли ову земљу - казао је Секуловић.

image
Сергеј Секуловић

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА - ЗОРАН БРЂАНИН: 

- Гумених метака није било у опреми полиције. Они су као такви повучени са задужења организационих јединица Управе полиције. Повреде које су настале и тврње да се ради о гуменим меција, то треба испитати...Поједини посланици нису добро информисани. Полицијом руководи директор Управе полиције и старјешине. Исказано је јединство и синхронизовано дјеловање, није било одбијања послова и задатакаа то је било очекивано због психолошких околности у којима су се полицајци налазили, и ти људи су људи. Насупрот њих су били и грађани, а не само насилници. Били су лојални држави и служби. Свако ко каже да је било прекомјерне употребе сузавца, а нису осјетили последице нису били тамо, ја ћу да их питам. И оно што ћу рећи, ограђујући се од људи који су претрпили последице од сузавца и повреде, услови за употребу су били испуњени. - истакао је Брђанин.

image
Зоран Брђанин

- Занимљива констатација да нико не пориче да се пуцало, али видимо да се постављају два питаља: да ли је пуцано на полицију и да ли је то била лажна инфомација дата РТЦГ. Занимљиво да нико не пита ко је пуцао и зашто је пуцао. Да, тај дан се пуцало. И када се пуца у ваздух неко може да буде повријеђен. На барикадама су пронађене чауре. Прва логична претпоставка је да се пуца на полицију, и могли сте да чујете преко снимка да се спомиње заклон. Имамо ми још снимака, Бошковић је пустио само један снимак... Што се тиче комбија, тај комби није случајно стављен тамо гдје је био, ми га измислили нисмо. Ракоњац је руковидо једним дјелом руковођења. Зашто није имао шлем, то је већ ствар специфичне те ситуације. Себе је изложио, знајући њега има разлог због чега није имао ту опрему на себи. Да ли је Порфирије био мета напада снајпером, није очигледно, а да ли је опасност постојала , то да... Ту ноћ јесам понудио оставку: било је различитих мишљења и ставова. И рекао сам ако неко од мојих помоћника сматра да акција може бити спроведена без ризика на други начин, ја ћу поднијети оставку, и нека узму моје мјесто. Нико није то прихватио, сви су остали професионално уз мене... Имамо значајан број фотографисаних маскираних лица са пртеста- појаснио је Брђанин.

image
Рашко Коњевић

Рашко Коњевић је рекао Абазовићу да му је рекао да је подстрекивач, па га је зато питао: "Ако сам ја подстрекивач, зашто су на мјерама тајне службе по основу екстремизма Милан Кнежевић и Андрија Мандић ".

- Да, што ме гледате на такав начин? - казао је је Коњевић, након што је поставио питање, Абазовићу.

Абазовић је реаговао бурно, на шта је Милан Кнежевић казао само да се не побију због њега током сједнице и да смање тензије.

image
Данијел Живковић

Данијел Живковић је рекао да је данас изречено много контрадикоторности и казао је да је Абазовић спреман на све.

- Ви желите да будете полиција, тужилаштво и судија. Добићете политички одговор на то што радите на наредним изборима. Најбољи суд о томе како ви радите даће вам грађани - казао је Живковић Абазовићу.

Абазовић је, настављајући да одговара на питања, казао је да је за то да се Тужилачки савјет изаберев што прије.

- Институције које су највише доживјеле промјене су МУП и УП. Веселин Вељовић је дао оставку након деседт дана...Ја сам неко ко одговара за Сектор безбједности, а ви се правите као да сте пали с Марска. Био је конкурс за директора Упарве полиције, изабран је најбољи, дати су резултати... На Цетиње и било гдје ћу поћ, држите ме за ријеч Коњевићу, јер се не плашим јер се трудим да радим праву ствар за Црну Гору. Не плашим се избора и неуспјеха- навео је Абазовић.

image
Дритан Абазовић

Казао је да има људску обавезу према пилотима, који се данас спомињу, јер су 15 дана раније врло пожртвовано гасили пожаре по Црној Гори.

- Вјерујем да смо направили крупне искораке - сматра Секуловић након чега му је Кнежевић у име Одбора честитао женидбу.

image
Са сједнице
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 21:28