/ PARLAMENTARNA VECINA SASTANAK POVODOM FORMIRANJA NOVE VLADE - LAZAR RUZIC
12/09/2022 u 20:11 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Mandić: Dogovor nije postignut; Krapović: Predložili smo Borovinić Bojović i Bošnjak za najviše funkcije

Mandić je da će novi sastanak biti zakazan prije četvrtka, a dodao je da će koliko je večeras razgovarati sa predsjednicima partija

Parlamentarna većina od 30. avgusta 2020. godine, ni nakon četvrtog sastanka, nije uspjela da se dogovori o formiranju vlade i novog rukovodstva parlamenta.

Lider DF-a  Andrija Mandić kazao je da su na kraju sastanka kostatovali da su iscrpljene sve mogućnosti postizanja dogovora u ovom sastavu.

- Pozvaću stranke koje nisu ucestvovale u razgovorima na jos jedan sastanak, imajući u vidu da DPS želi da se povrati na ono mjesto automatskog upravljanja Crne Gore, naglasio je Mandić.

Kako je objasnio imali su dva predloga za predsjednika vlade

- DF je kandidovao Andriju Mandica a kolege iz CNB su kandidovale Dritana Abazovica. Iz DCG su se odredđvali u odnosu na ove kandidate. Mi smo imali podršku političkih struktura koji broji 28 poslanika, kandidat URE devet. S tim sto je SNP podržavao načelno i jednog i drugog, dodao je Mandić.

image

foto: DAN

- FOTO: DAN

On je naveo da su saopštili i da su spremni da odustanu od mjesta premijera ali da dođu do dogovora kako bi nastavili posao koji smo obećali građanima.

- I pored te cinjenice, dogovor se nije postigao. Konstatovali smo da su iscrpljena sva sredstva, naglasio je Mandić.

Kako je naglasio, imali su predlog Prave da premijer bude Miodrag Lekić.

- Taj predlog je odbijen od strane onih koji su insistirali da premijer ostane Dritan Abazović. Pozvaću sve predsjednike stranaka da sjednemo za sto i da još jednom pokušamo da dođemo do dogovora, kazao je Mandić.

On je dodao da je Milo Đukanović zakazao je pregovore za četvrtak.

- Nas ne napušta optimizam da može doći do dogovora, ali smo veoma oprezni. Ničija ambicija ne smije da bude iznad dogovora. Imam obavezu da naglasim da je DF i pored takve podrške bio spreman da se odrekne mjesta premijera, naglasio je on.

image
PARLAMENTARNA VECINA SASTANAK POVODOM FORMIRANJA NOVE VLADE - LAZAR RUZIC

Prema njegovim riječima, za DF su bili prihvatljivi svi predlozi koji vode ka dogovoru.

- To nije dovoljno, buduća vlast zavisi od svakog poslanika. Potrebni nam je da uvažimo svakog konstituenta. Ako pođemo od činjenice da građani koji su nas glasali žele da se konstituiše vlada koju su činili konstituenti koji su danas razgovarali. Građani od nas traže da radimo zajedno, napomenuo je on.

Poručio je da će novi sastanak biti zakazan prije četvrtka.

- Koliko je večeras razgovaraću sa predsjednicima stranaka. Ipak mislim da će do dogovora doći, istakao je Mandić.

Danilović: Neće pasti kruna sa glave ako se nekom ustupi mjesto

Lider Ujedinjene Crne Gore Goran Danilović poručio je da neće pasti kruna sa glave ako se nekom ustupi mjesto.

- Želim da pošaljem poruku da ako hoćemo da napravimo vladu trebaće malo više napora. Ne smijemo dopustiti da jedni druge varamo. Napravićemo vladu ako svako bude spreman da se odrekne makar malo od onoga sto je bila početna pozicija. Insistiram da damo sve od sebe da ta vlada bude napravljena. U svakom slučaju, napravili vladu ili ne mi cemo dobiti najmanje. Pozivam kolege da otvorimo četvoro oviju. Nadam se da će kolege iz URE da shvate da moraju i sami da doprinesu, rekao je Danilović.

image

Goran Danilović

- FOTO: DAN

On je naglasio i da od početka pričaju da su izbori najpoštenije rješenje, ali žele da se napravi nova Vlada.

- Pozvao sam URA ne da se ne bismo dogovorili, nego da bismo se dogovorili. Javno pozivamo Dritana Abazovića i gospodina Bečića da dođu među nas. Možemo da podržimo skakoga ko je prihvatljiv ostatku. Nema ucjenjivanja i zovem ove ljude da dođu da se dogovorimo, naveo je Danilović.

Krapović: Predložili smo da Borovinić Bojović i Bošnjak za glavne funkcije

Poslanik Demokrata Dragan Krapović je naveo da je blago razočaran ishodom sastanka.

- Pristupili smo sastanku u dobroj namjeri i praktično smo se odrekli svega što nam je pripalo. Mi smo predvodili listu koja jedina do sada nije imala premijera. Odrekli smo se funkcija u korist naroda. Za dogovor je potrebno da se postigne kompromis. Kao da smo znali šta je problem, ponudili smo kompromisno rješenje u vidu dva principa, da dvije najvažnije funkcije pokrivaju žene, kazao je Krapović.

On je naveo da su saopštili da te žene ne bi bile iz Demokrata, te da su predložili da ne bi bilo sporno da za najviše državne funkcije budu predložene Jelena Borovinić Bojović i Branka Bošnjak.

image

foto: Demokrate

- FOTO: DEMOKRATE

- Naš predlog je nešto što bi moglo da nas pomiri. One su po našem sudu dvije profesionalke koje su odlično vršile svoje funkcije. I pored brojnih ustupaka koje smo dali, nismo naišli na saglasnost od jednog broja kolega, prije svega se radi o kolegama iz URA koji su nastavili da insistiraju da Abazović bude novi mandatar, rekao je Krapović.

On je pozvao sve lidere koji sjede za ovim stolom da povuku ključne poteze i da ne razmišljaju o svojim eventualnim kandidaturama.

 - Mi se nismo izjašnjavali ni o jednom kandidatu, jer smatram da put do dogovora je da napravimo princip kako ćemo doći do dogovora. Mi smo pokazali da nama imena nisu najbitnija stvar, naglasio je on.

Milačić: Zapalile se fotelje ako su važnije od dogovora i od 30. avgusta

Zapalile se fotelje ako su važnije od dogovora i od 30. avgusta, poručio je lider Prave Marko Milačić.

image

Marko Milačić

- MARKO MILAčIć

- I dalje imamo šanse za dogovor. Andrija Mandić se odrekao svoje kandidature, prethodno je to uradio Aleksa Bečić a jako mi je zao sto takvu informaciju ne možemo da dobijemo iz URE. Želimo da gospodin Abazović isto to uradi i zovem ga da na sledećem sastanku pokaže da je Crna Gora nema alternativu, poručio je Milačić.

Konatar: Zbog stava Demokrata nemamo dogovor

Poslanik URA Miloš Konatar rekao je da se nisu približili dogovoru i siguran je da to nisu uradili zato što političke partije koje su srušile vladu sa DPS-om prave otstupnicu da dogovor njihov uđe u drugu fazu.

- Nijednog trenutka nismo bili ultimativni. Mi smo izasli sa predlogom da kandidat bude Abazović, jer smatramo da je on prava osoba da nastavi borbu protiv kriminala i korupcije. Dobili smo zvanično još jednog kandidata, a to je Mandić. Ni Abazović, ni Mandić ne ispunjavaju osnovni uslov Demorkata, tj. nisu žene. Zbog njihovog stava nemamo dogovor, zato što ni Miodrag Lekić nije žena,  smatra Konatar.

image

Miloš Konatar

- FOTO: DAN

On to tumači kao način da dogovor propadne.

- Danas je taj mandat u rukama gospodina Đukanovića. Zbog uslovljavanja mi danas nemamo dogovor. Mi smo bili na pauzi kada su iz DCG predložili kandidate. To je DF odbio, da bez saglasnosti tih koleginica i partija predlažu kandidate. Mi ni danas nismo ultimativni, ostavljam neki prostor da do dogovora dođe. Oni od kandidatura nisu odustali za pregovaračkim stolom već su odustali prije pregovora. Ostao je jedan kandidat, tj. gospodin Abazović, zbog toga što je nakon pauze Andrija Mandić rekao da je spreman da se odrekne kandidature. Svi kandidati koji su se pojavili ne ispunjacaju osnovni uslov Demokrata - nisu žene.Za mene je to način da se minira dogovor, dodao je Konatar.

On smatra da u njih prstom upiru politički subjekti koji su u orbiti gravitiranja Demokratske Crne Gore.

- Kolege iz DF su izrazili spremnost da podrže Abazovića kao premijera. U tom trenutku su se Demokrate pozvale na svoje principe i uslove. Mi nemamo uslova došli smo da se dogovorimo. Jedni su postavili uslove samo da bi odbili sve druge. Ja sam na prošlom sastanku kazao ko je naš kandidat. Onda smo dobili iz Demorkata uslov da bude žena. Mi danas nismo napravili progres koji smo očekivali, dominatno zato što je jedna struktura odbila sve druge, istakao je Konatar.

Poslanici većine napravili su polučasovnu pauzu za konsulzacije stranaka oko 18.30, a sastanak je završen oko 20 sati.

Sastanku su prisustvovali ispred SNP-a Vladimir Joković, DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević, Radničke partije Maksim Vučinić, PzP-a Branko Radulović, Demokrata Zdenka Popović. Dragan Krapović i Danilo Šaranović, koalicije Crno na bijelo Zoran Mikić, Miloš Konatar, Demosa Miodrag Lekić, Ujedinjene Goran Danilović, Prave Marko Milačić i Civisa Srđan Pavićević.

Dosad su održana tri sastanka predstavnika bivše parlamentarne većine, a svaki je inicirao predsjednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić.

Ciljevi i programski principi nove vlade već su definisani, ali oko ključnih funkcija nije bilo dogovora.

Koalicija "Crno na bijelo" traži da Dritan Abazović bude premijer, Demokratski front traži jednu od ključnih funkcija, a Demokrate nemaju konkretan predlog, a smatraju da bi funkcije premijera i predsjednika parlamenta treba da zauzmu žene. Iz međunarodne zajednice u međuvremenu stižu poruke da je za njih DF neprihvatljiv.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 11:02