Johan Satler ambasador EU u Crnoj Gori umjesto Pope / - EU
14/09/2024 u 13:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Satler: Daću 150 posto sebe da Crna Gora što prije postane članica EU

- U Crnoj Gori postoji ogromna želja građana da država postane dio Evropske unije (EU), kazao je novoimenovani ambasador Unije u Podgorici Johan Satler.

Satler je u izjavi dostavljenoj medijima poručio da će dati sve od sebe da Crna Gora što prije postane članica EU. Takođe je naglasio da dosta dobro poznaje Zapadni Balkan, a da Crnu Goru poznaje i poštuje još od devedesetih godina.

On je kazao da vidi da se neke dobre stvari nijesu promijenile, ali da i svugdje vidi i velike promjene na bolje.

- Vidim i ogrmnu želju građana Crne Gore da postane dio EU. Budite uvjereni u jedno, daću 150 odsto od sebe da zajedno ostvarimo san građana Crne Gore da ova država postane članica EU što prije - poručio je Satler.

Satler je ambasador EU u Crnoj Gori od 1. septembra, a prethodno je radio kao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik Unije u Bosni i Hercegovini.

Milatović - Satler: Crna Gora da iskoristi momenat kako bi postala prva naredna članica EU

U biografiji koju je dostavila Delegacija EU u Crnoj Gori, navodi se da je Satler diplomirao na Univerzitetu u Inzbruku 1994, gdje je stekao zvanje magistra političkih nauka i slavistike, a takođe ima postdiplomske kvalifikacije sa naprednih međunarodnih studija Diplomatske akademije u Beču.

Doktorirao je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

Tokom karijere, uključujući i nedavno iskustvo kao austrijski ambasador u Albaniji i ambasador EU u Bosni i Hercegovini, Satler se posebno fokusirao na Zapadni Balkan.

Austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova, odnosno njegovom Odsjeku za ljudska prava, pridružio se 1996. godine, a naredne godine pridružio se Nadzornoj misiji Evropske zajednice, u okviru koje je bio angažovan u Sarajevu i Tirani.

Radio je za Pakt stabilnosti za Jugoistočnu Evropu u Briselu i kao politički savjetnik u Ambasadi Austrije u Vašingtonu.

On je služio i kao šef Direktorata za Istočnu/Jugoistočnu Evropu pri austrijskom Ministarstvu vanjskih poslova.

Ambasadorske dužnosti u Albaniji preuzeo je 2016. godine.

Osim maternjeg njemačkog, Satler tečno govori engleski, francuski i ruski, a takođe se služi bosanskim/hrvatskim/crnogorskim/srpskim i albanskim jezikom.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. septembar 2024 13:02