/ - SAVJET EU: ŠESNAESTA PRISTUPNA KONFERENCIJA SA CRNOM GOROM
26/06/2024 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Crna Gora zvanično dobila IBAR - Spajić: Ovo je trenutak koji smo čekali 20 godina; Varhelji: Ušli smo u završnu fazu

Na međuvladinoj konferenciji u Briselu Crna Gora je zvanično dobila IBAR. Premijer Crne Gore Milojko Spajić zahvalio se EU na povjerenju i dodao da je ovo trenutak koji je Crna Gora čekala 20 godina.

-Povratili smo povjerenje koje smo izgubili u prethodnom periodu, prije mnogo godina. Ovo je praznik i za Evropu i Evropljane, jer smatram da je ovo proširenje neophodno - kazao je on na konferenciji.

Spajić je čestitao građanima Crne Gore, evropskim partnerima i zemljama u regionu koje su pomogle, posebno Hrvatskoj i Sloveniji.

Spajić: Večeras ćemo slaviti jedan istorijski trenutak za Crnu Goru

Spajić je dodao da nije samo Crna Gora ta koja se danas raduje, već ovaj potez i drugima daje nadu u bolje sjutra.

- Hvala što ste nam pomogli da finiširamo ovaj proces na način na koji smo to zajedno učinili. Planovi nakon dobijanja IBAR-a su već na dnevnom redu, i to za narednih 12 do 24 mjeseci - poručio je on.

Naveo je da je "ovo  kao Berlinski kongres, što se tiče vladavine prava u Crnoj Gori".

Spajić: Večeras ćemo slaviti jedan istorijski trenutak za Crnu Goru

-  Drago mi je što su naši napori konačno prepoznati. Očekujem novi optimizam i novu energiju cijele Vlade, a očekujem da nas parlament sa novom energijom i snagom gura ka istim cilju - poručio je premijer.

Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji rekao je  da očekuje da u narednih šest mjeseci može da se zatvori veliki broj poglavlja. 

Oliver Varhelji je poručio je da EU upravo ulazi u završnu fazu pregovora sa Crnom Gorom. Dodao je je i ovaj korak dokaz da je EU spremna za proširenje.

Milatović: Moja partija je Crna Gora, ali od odgovornosti neću bježati

-Sada treba iskoristiti momentum i učiniti da i ostala poglavlja budu zatvorena - poručio je Varhelji.

Spajić je, na pitanje novinarke iz Hrvatske da li će rezolucija o Jasenovcu biti na dnevnom redu Skupštine sljedeće sedmicem odgovorio da su teme iz 90-ih teret koji opterećuje odnose Hrvatske i Crne Gore.

-  Učinićemo isto ono što smo uradili i u slučaju Srebrenice, osudićemo svaku vrstu zločina. Takođe, o tome da li će ovo pitanje doći na dnevni red Skupštine, to ćete morati da pitate njih, jer ja nijesam tamo, ali koliko znam, predlog o rezoluciji o Jasenovcu nije još uvršten u dnevni red - kazao je Spajić.

Međuvladina konferencija u Briselu počela je prvo obraćanjem ministarke vanjskih poslova Belgije Hađa Labib. Ona je kazala  da je važno da se koncentrišu na integracioni put Crne Gore ka EU.

- Sjetićete se da je na samom početku našeg predsjedavanja u januaru otvorili Međuvladinu konferenciju sa Crnom Gorom i ohrabrili smo ih da nastave sa reformama. To je bio jedan izazov da organizujemo još jednu Međuvladinu konferenciju tokom našeg predsjedavanja. I oni su to uspjeli, jer su bili sposobni da usvoje te zakone i definišu strategiju reformi koja je na nivou kako bi smo mogli da nastavimo da napredujemo i da danas imamo novu Međuvladinu konferenciju -  poručila je ona.

Milatović: Moja partija je Crna Gora, ali od odgovornosti neću bježati

Istakla je da je važan  napredak prepoznat što se tiče poglavlja 24, kada su u pitanju pravda i sigurnost.

- Na sastanku će se razmotriti napredak Crne Gore u ispunjavanju privremenih mjerila poglavlja o vladavini prava – Poglavlje 23 o pravosuđu i osnovnim pravima i Poglavlje 24 o pravdi, slobodi i bezbjednosti – i dati smjernice za budući rad - naveli su ranije u saopštenju iz Evropskog savjeta - savjeta EU.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. jun 2024 16:43