Лого партије / - СД
14/06/2021 u 08:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СД: Неопходно ревидирање усвоjених измjена Закона о раду

Нема сумње да ће велики броj људи коjи ће, према овим измjенама напрасно отићи у пензиjу, покренути поступак за поништаj рjешења о престанку радног односа и инсистирати на обештећењу и заштити своjих права, уколико се ове измjене покажу неуставним

Измjене Закона о раду могу изазвати проблеме у одрживости пензиjског система и створити егзистенциjалне проблеме за значаjан броj грађана, навели су из Социјалдемократске партије. Наиме, пензиjски систем jе, наводе, од почетка кризе са корона вирусом, између осталог и због губитка посла великог броjа људи, доведен у стање 1,26 запослених наспрам једног прензионера, док би таj однос идеално требало да буде три запослена наспрам једног пензионера.

- Додатно, нема сумње да ће велики броj људи коjи ће, према овим измjенама напрасно отићи у пензиjу, покренути поступак за поништаj рjешења о престанку радног односа и инсистирати на обештећењу и заштити своjих права, уколико се ове измjене Закона покажу неуставним. Наравно, Социjалдемократе немаjу ништа против измjена било коjег закона уколико иза њих стоjи договор социjалних партнера, али то jе изостало у овом случаjу - наводе из СД.

Наиме, истичу да због измjена Закона о раду значаjан броj грађана данас ниjе знао да треба фактички "сjутра" да се пензионише. Они су и финансиjски угрожени jер им се напрасним одласком у пензиjу миjења финансиjска ситуациjа нагоре, а финансиjске обавезе остаjу исте.

- Такође, смањење старосне границе са 67 на 66 година за одлазак у пензиjу не може бити разлог за измjене Закона о раду, jер jе по Закону о ПИО та граница прошле године управо смањена са 67 на 66 година. Међутим, што jе повољниjе за запослене, Закон о ПИО говори када запослени може да оде у пензиjу и то искључиво зависи од његове воље, а Закон о раду када запослени мора да оде у пензиjу - наводи се у саопштењу.

Истичу да ниjесу узети у обзир грађани коjима се стаж рачуна са увећаним траjањем, а коjи ће сад знатно раниjе морати по сили закона у пензиjу.

На самом краjу, кажу, недостаjе и прорачун на колико запослених се односи ова норма и колика ће додатна пензиона средства бити потребна за њену примjену.

- Због важности ове проблематике неопходно jе да се са jалових саопштења и политичког препуцавања пређе на изналажење компромисног рjешења у циљу адекватниjег задовољења животних потреба наших грађана, уз неопходан договор социjалних партнера - наводе социјалдемократе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 00:32