/ сдп илустрација
14/09/2021 u 10:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СДП: Једина константа Владе Кривокапића и Абазовића је раст цијена горива

Сузавац и шок бомбе су у власти очигледно нашли на снижењу, наводе из СДП-а

Шеф медијског тима СДП Мирко Станић саопштио је да једино што је константа кад је у питању Влада Здравка Кривокапића и Дритана Абазовића је да цијене горива расту сваког мјесеца и да ћемо убрзо доћи до рекорда од 1.5 еура за литар бензина.

- Сузавац и шок бомбе су у власти очигледно нашли на снижењу. Цијене горива у нашој земљи ће послије овог поскупљења бити веће од скоро свих земаља регије, али и многих земаља ЕУ попут Аустрије, Пољске, Чешке, Луксембурга у којима су плате и неколико пута веће- истакао је он.

Поручује да је СДП, у жељи да овај проблем трајно ријеши, предложила смањење превисоких акциза за 15 одсто, јер би се на тај начин њихов ниво довео до регионалног просјека, а цијене значајно смањиле.

- Акцизе, наиме, учествују у цијени бензина и супера са чак 0.54 еура цента по литру, а на комплетну цијену се онда додаје и 21 одсто ПДВ-а, што чини 60 одсто укупне цијене горива. Да поједноставимо, од 10 еура колико осиромашени црногорски грађани најчешће сипају на пумпама, 6 еура иде држави а само 4 еура је стварна цијена горива и зарада продавца- поручује Станић.

Како је навео, не постоји ни воља парламентарне већине ни предсједника Скупштине Алексе Бечића да ово питање барем стави на дневни ред.

- Па ћемо заједно са колегама из опозиције, иницирати заказивање сједнице Скупштине на којој би се разматрао овај, али низ других економско-социјалних закона, резолуција и интерпелација које стоје у фиокама парламента који је у блокади, парадоксално, од стране скупштинске и владине већине- закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 11:38