Шеховић са амбасадором Аустрије / - фото: СД
04/03/2022 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шеховић са амбасадором Аустрије: Прекинути парализу система, избори најчистије рјешење

Саговорници су се сложили да је државу што прије потребно вратити на стабилан и проевропски спољни курс, какав би требало да има земља кандидат за ЕУ чланство и чланица НАТО-а

Потребно је што прије прекинути парализу система у Црној Гори, укључујући блокаду рада Скупштине, будући да се блокадом рада институција сваки проблем само усложњава, закључак је састанка предсједника СД  Дамира Шеховића са амбасадором Аустрије у Црној Гори Карлом Мулером.

Шеховић је додао да ће се, ако Демократски фронт не одблокира парламент, наћи ће начин да се изађе из позиције у којој једна политичка групација држи у заробљеништву цијели законодавни дом, зарад испуњења својих политичких циљева.

Амбасадор је нагласио да се промјене на политичкој сцени, укључјући парламентарне, дешавају свуда, те да рад институција треба да прати та дешавања. Он је такође рекао да је оптимиста по питању налажења компромиса којим би се деблокирао рад у многим дјеловима јавног сектора.

Шеховић је истакао да се након претходне владе Црна Гора суочила са једном од највећих криза од увођења вишестраначког система, у којој је блокирана и законодавна и извршна и судска власт. Избори су, како је рекао, најчистије рјешење, али да су, будући да је њих потребно припремити, Социјалдемократе од почетка биле спремне и на друге опције, укључујући мањинску владу, која би морала бити окупљена око јасне политицке и програмске платформе, са јасним европским и евроатлантским опредјељењем.

Шеховић је рекао да је, ако се постигне сагласност европске вриједносне већине, ту владу потребно формирати у најскоријем року, зарад друштвене и политичке стабилности, а посебно имајући у виду потенцијалне безбједносне изазове који могу настати након дешавања у Украјини.

Саговорници су се сложили да је државу што прије потребно вратити на стабилан и проевропски спољни курс, какав би требало да има земља кандидат за ЕУ чланство и чланица НАТО-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 11:51