Дамир Шеховић / - фото: Социјалдемократе
12/06/2021 u 12:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Шеховић: СД ће иницирати брисање спорног члана Закона о раду

Како истиче Шеховић, одредба има огромне неочекиване посљедице по недужне људе коjих се то тиче, а треба jе избрисати приjе него што остави броjне негативне посљедице по друштво

Социjалдемократе ће предложити измjене Закона о раду, како би се по хитном поступку уклонила одредба коjом jе смањена граница за одлазак у пензиjу, а коjу су, како наглашаваjу у тоj партиjи, практично “криjући” измиjенили и усвоjили, без претходних анализа, без jавне расправе и без договора са социjалним партнерима.

Како истиче посланик СД-а Дамир Шеховић, одредба има огромне неочекиване посљедице по недужне људе коjих се то тиче, а треба jе избрисати приjе него што остави броjне негативне посљедице по друштво.

– Зато ће СД предложити измjене Закона о раду како бисмо избрисали ту одредбу, и тражиће да се по хитном (скраћеном) поступку врати рjешење коjе jе било у закону и коjе jе настало као резултат договора социjалних партнера – наглашава Шеховић.

Како додаjе, у школству се без договора са наставницима и Синдикатом jавља проблем закључења оцjена и регуларног завршетка наставне године. Са друге стране ће грађани, коjи су ни криви ни дужни погођени оваквом изненадном одредбом, а коjи су практично “jуче” сазнали да по сили закона мораjу у пензиjу, бити доведени у веома незавидну социjалну ситуациjу, jер ће им висина пензиjе бити знатно нижа од досадашње зараде. То значи да ће имати нижа примања, а тиме и значаjне неочекиване финансиjске проблеме у поштовању своjих финансиjских обавеза.

– Довести недужне људе на овакав начин пред свршен чин, а коjи су жртва очигледног политичког обрачуна са Миливоjем Катнићем и жеље владаjуће већине да се по сваку циjену специjални тужилац пензионише, у наjмању руку jе непримjерено, и указуjе на jош jедно у низу антисистемско рjешење за коjим се прибjегло због вођења тзв. 'личних ратова' поjединаца из власти. И поред сугестиjа Венециjанске комисиjе да се закони не смиjу миjењати зарад jедног човjека, оваквим потезима се показуjе скандалозан ниво неодговорности, коjи ће се, jош jедном, обити о главу циjелом друштву. Зато ћемо поред измjена Закона о свему овоме обавиjестити и наше међународне партнере, од коjих очекуjемо реакциjу – наглашава Шеховић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 12:05